"Zlatna antena" seriji "Besa" 1Foto: Adrenalin produkcija

Na 9. Međunarodnom festivalu domaćih igranih serija FEDIS „Zlatnu antenu“ dobile su serije „Besa“, „Žmurke“ i „Pogrešan čovek“, u produkciji Adrenalina, saopšteno je danas.

Serija „Besa“ u produkciji Adrenalina i Red planet pictures osvojila je „Zlatnu antenu“ za najbolju seriju, kao i za najbolju muziku, kompozitora Nemanje Mosurovića, i najbolju fotografiju, direktora fotografije Igora Šuntera.

Serija „Žmurke“, autorski projekat reditelja Miloša Miše Radivojevića koji su realizovali RTS-i Adrenalin, nagradjena je „Zlatnom antenom“ za najbolju režiju, dok je prema glasovima publike serija „Pogrešan čovek“ u koprodukciji RTL Hrvatska i Adrenalina, prikazana na Prvoj televiziji, proglašena za najpopularniju seriju iz regiona koja je prikazana u Srbiji.

„Radujem se što je ‘Besa’ proglašena najboljom serijom u Srbiji po ocenama stručnog žirija. Imali smo odličnu reakciju publike nakon emitovanja na Superstar kanalu, a ove nedelje je počelo emitovanje i na Prvoj TV, pa se nadam da ćemo tek osvojiti širu publiku“, rekla je Tea Korolija, izvršna direktorka Adrenalina koji je na ovogodišnjem Fedisu imao najveći broj nominovanih projekata u različitim kategorijama.

Ona je dodala da je ta serija rezultat ozbiljnog timskog rada koji je trajao tri godine.

„Dok ove jeseni kreće emitovanje u zemljama regiona, u Bejrutu počinje snimanje verzije serije na arapskom jeziku. Ovo je prva naša serija koja je prodata kao format, i nadam se da smo otvorili jedno novo poglavlje i za ostale projekte sa Balkana“, kazala je Korolija.

Kako je istakla, paralelno sa „Besom“, koja je jedna od najskupljih serija do sada snimljenih u regionu, napravljena je serija „Žmurke“, koja je bila jedna od najjeftinijih po svojim budžetskim okvirima.

„Žmurke“, po njenim rečima „jak autorski pečat jednog velikog i divnog reditelja Miše Radivojevića, koji se zaista potrudio da uprkos raznim ograničenjima kreira nešto jedinstveno“.

„Medju ostalim dramskim serijama koje su prikazane kao deo programske ponude u protekloj godini, ‘Žmurke’ su bile pravi umetnički eksperiment. Ohrabrujuće je da ovakvi projekti i dalje imaju svoju publiku“, kazala je Korolija.

Ocenila je da je serija „Pogrešan čovek“ najbolji pokazatelj da je model koprodukcije budućnost na ovim prostorima i kod dnevnih sadržaja.

Festival domaćih igranih serija FEDIS jedina je manifestacija koja afirmiše i vrednuje TV serije na prostoru jugoistočne Evrope i na taj način promoviše kreativne i produkcione kapacitete ovih prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari