Komisija Skupštine grada Novog Sada za kadrovska, administrativna i mandatno-imunitetna pitanja, u kojoj su radikali, socijalisti i bivši članovi DSS, predložila je juče dr Zorana Đerića za v.d. direktora Pozorišta mladih, umesto Tomislava Kneževića, koji bi trebalo da bude smenjen na sutrašnjoj sednici novosadske Skupštine.

Komisija Skupštine grada Novog Sada za kadrovska, administrativna i mandatno-imunitetna pitanja, u kojoj su radikali, socijalisti i bivši članovi DSS, predložila je juče dr Zorana Đerića za v.d. direktora Pozorišta mladih, umesto Tomislava Kneževića, koji bi trebalo da bude smenjen na sutrašnjoj sednici novosadske Skupštine. Odbornici Skupštine grada sutra, konačno, posle 120 dana štrajka glumaca Pozorišta mladih, treba da stave tačku na dramu u najstarijem lutkarskom i dečijem pozorištu u Srbiji, i smene nesposobnog Kneževića kao i članove Upravnog i Nadzornog odbora ovog teatra.
Zoran Đerić (1960), poznato je umetničko ime ne samo u Novom Sadu – docent je na Akademiji umetnosti u Banjaluci, uređivao je listove i časopise To jest, Glas omladine, Stav, Krovovi, Polja. Član je uredništva Kulture polisa (Novi Sad), bio je urednik književnih tribina i urednik izdavačke delatnosti Kulturnog centra Novog Sada. Jedno vreme bio je upravnik i dramaturg Pozorišta mladih u Novom Sadu. Predavao je na univerzitetima u Lođu, Gdanjsku, Karlovom univerzitetu u Pragu, filozofskim fakultetima u Banjaluci i Novom Sadu i Jagjelonskom univerzitetu u Krakovu. Pored naučnog rada (komparativna književnost, pozorište i film), piše poeziju, kritiku, eseje i prevodi sa ruskog, poljskog, češkog i bugarskog jezika.
Kadrovska komisija SG predložila je da za predsednika UO Pozorišta mladih bude izabran dr Jovan Ljuštanović, profesor dečije književnosti i glavni urednik časopisa Detinjstvo, a za članove teatrolog dr Vesna Krčmar, kustos mr Milena Leskovac iz Pozorišnog muzeja Vojvodine i reditelj Tibor Vajda. Za predsednika NO predložen je glumac SNP Milan Šmit, a za člana Verica Vasilić, arhivist u SNP. Glumci Pozorišta mladih nastaviće da štrajkuju sve dok Skupština grada sutra ne smeni Tomislava Kneževića, što je bio i glavni razlog i zahtev četvoromesečnog protesta. Glumci traže da se utvrdi i odgovornost članova gradske vlasti za otezanje rešenja problema u Pozorištu mladih, kao i naručilaca i organizatora noćnog prebijanja glumaca Emila Kurcinaka, Dragana Zorića i Zorana Andrejina. „Zorana Đerića poznajem dvadesetak godina i mislim da će on omogućiti da se normalno radi u pozorištu. Bojimo se, međutim, da Kneževićevi ljudi u Nadzornom odboru ne nastave njegovo nedelo“, rekao nam je glumac štrajkač Ratko Radivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari