Sagovornici Danasa o raskolu u koaliciji SPN: Gledaćemo ko će se "autovati" kao Milica "lažljivica", a ko kao Vuk Jeremić, film će biti svakako za Oskara 1foto:A.H./ATAImages

„Rascep u koaliciji Srbija protiv nasilja dočekan je sa izvesnim senzacionalizmom, ali po mom uverenju, radi se o lažnoj dilemi. SNP je imala funkciju da pokaže da opozicija može da ostvari značajan rezulat uprkos nefer uslovima izbora. Sada, kada je konsolidovana, svejedno je da li će ići u jednoj, ili par kolona“, kaže za Danas profesor Fakulteta političkih nauka Bojan Vranić , komentarišući raskol u koaliciji Srbija protiv nasilja.

On dodaje da je važno da kolone budu ideološki smislene, da birači koji su glasali za SNP mogu s njima da se identifikuju na novim izborima.

Srećko Đukić, ambasador u penziji, smatra da je žalosno da je u poslednjem trenutku došlo do rascepa i da je u tome vlast uspela.

„Opoziciona koalicija bila je na najboljem putu da vlast natera da usvoji najveći deo zahteva. Neki su se polakomili. Greška. Ispuštena je najbolja šansa. Borba se mora nastaviti. Međunarodna zajednica još računa na beogradsku vlast koja ima jos dve tri godine da isporuči obećane rezultate, Kosovo i RS“, ocenjuje ovaj diplomata.

Slobodan Prvanović, naučni savetnik, ističe da mu je žao što su neke stranke odlučile da idu na izbore 2. juna, uprkos notornoj činjenici da ništa od Odihr-ovih preporuka nije sprovedeno u delo.

„Izlaskom na izbore će pokloniti pobedu vladajućem režimu, koji je u Beogradu u decembru bio suštinski izgubio, a ponovljeni izbori su traženi da bi se tadašnja pobeda opozicije verifikovala“, navodi Prvanović.

Dodaje da će im sada neke stranke “na tacni” dati legitimitet da vode Beograd naredne četri godine.

„Rascep koalicije je nužna posledica toga što neke stranke principijelno nisu htele da učestvuju u izbornoj lakrdiji i ja ih u tome apsolutno podržavam“, navodi Prvanović, koji je bio i član skupštinskog Odbora za praćenje izborne kampanje.

A Đorđe Vukadinović, urednik „Nove srpske političke misli“, ističe da ne treba biti veliki stručnjak, da bi se videlo da je rascep unutar koalicije Srbija protiv nasilja svakako loša stvar.

„I to ne samo za tu grupaciju, nego i za opoziciju u celini. I svakako dodatno povećava apatiju i neraspoloženje unutar opozicionog političkog korpusa. Bojim se da je u tom pogledu šteta već napravljena, bez obzira šta će se dešavati“, zaključuje Vukadinović.

Dragomir Anelković, politički analitičar, kaže da je koalicija nastala radi rušenja Vučićevog režima.

„Sada kada postoji realna šansa da Evropska komisija, na preporuku Evropskog parlamenta, zauzme stav da su prošlogodišnji izbori bili pokradeni, autoritarna vlast je ranjivija nego ikada pre. Aktivan bojkot bi je doveo u jako težak položaj. U takvim okolnostima deo SPN-a pristaje ne reprizu izborne prevare i Vučiću pruža ruku spasa. Svakome ko hoće malo da razmisli, jasno je o čemu se tu radi“, navodi Anđelković.

.

U pitanju je, kako ocenjuje, prljavi dil sa režimom i on je doveo do rascepa u opoziciji. Na opoziciono nastrojenim građanima je da kazne one koji su to izazvali za račun SNS-a.

Igor Avžner, marketinški stručnjak, ocenjuje da od je izbora, svi na izbore, ili svi u bojkot, opozicija odabrala, neki na izbore, neki u bojkot. Dobitnik je, kao i uvek, onaj kolji deli – Vučić.

„Sabijanje ovaca u toru svojstveno je ugroženom stadu. Relaksirane finansije, ulaskom u Skupštinu, omogućiće da se ovce razmaknu, a svaka pojedinačno lakši je plen od napada na stado. Gledaćemo svakako izgubljenu bitku, pre nego i do nje dođe. Umesto da su od dva zla birali manje, odabrali su treću varijantu, koja odgovara samo Vučiću. Ostaje da sednemo, spremimo kokice, kad već ovce nisu bile spremne, i pogledamo ko će se ‘autovati’ kao Milica lažljivica, a ko kao Vuk Jeremić. Film će biti svakako za Oskara“, zaključuje Avžner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari