Zoran Lutovacfoto FoNet Božana Pavlica

„Šansa da se spreči razilaženje u koaliciji Srbija protiv nasilja još postoji, a jedan od načina je da se poštuje princip uvažavanja volje većine“, kaže u razgovoru za Danas Zoran Lutovac, predsednik i poslanik Demokratske stranke, odgovarajući na pitanje da li se raspala koalicija SPN , nakon preglasavanja oko izlaska, odnosno bojkota, izbora.

Zoran Lutovac napominje da je Demokratska stranka učinila sve, najpre da se koalicija SPN formira, a potom i da opstane smatrajući da je to veliki korak ka uspostavljanju snažne alternative ovom kriminalizovanom režimu. DS je, kako kaže, išla i dalje od toga, zalažući se za stvaranje šireg političkog saveza, ali i najšireg društvenog saveza. Samo tako je moguće suprotstviti se i pobediti ovakav režim pod ovakvim okolnostima.

Kakva je konačno odluka DS, izlazi li na izbore, ili ih bojkotuje, pošto to nije bilo sasvim jasno?

Učinili smo sve da Srbija protiv nasilja opstane i ima zajednički stav: glasali smo za to da se zajedno borimo za izborne uslove i ne izlazimo na izbore, a kada smo preglasani, uvažili smo odluku većine želeći da koalicija opstane.

*Nastavlja se saradnja sa dosadašnjim partnerima

Ukoliko izlazite na izbore sa kime ćete u koaliciju, ili idete samostalno, i da li bi to bila koalicija i za sve gradove i opštine gde se glasa?

O tome se odlučuje ovih dana. Stav Demokratske stranke je da bi trebalo sarađivati sa dosadašnjim partnerima gde god je to moguće i proširiti krug partnera. Ali konačnu odluku donose lokalne organizacije, koje najbolje poznaju ljude i prilike u sopstvenim sredinama.

*Institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima ćemo insistirati na ispunjenju izbornih uslova

Šta je tačno prihvaćeno od zahteva opozicije, osim taj 2. juni i spajanje izbora. Sve ostalo je na dugačkom štapu, uz obećanje da će se na tome raditi?

Demokratska stranka je bila za to da se objedinjeni lokalni izbori pomere za jesen, ali smo prihvatili većinski stav koalicije. No, mnogo važnije od toga je da se uredi i kontroliše birački spisak i obezbedi prostor i profesionalno informisanje na javnim servisima, ali i u medijima sa nacionalnom pokrivenošću. Smatramo da je malo vremena za to, ali ćemo insistirati na tome institucionalnim, a ako je potrebno i vaninstitucionalnim putem zajedno sa kolegama koje ne žele da izađu na izbore zbog takvih uslova.

Ne smemo dozvoliti da sve ostane prazno obećanje. Ako je namera režima samo da nas zavlači i ništa se suštinski ne promeni predložićemo kolegama da povučemo radikalne poteze, uključujući i napuštanje izbornog procesa ako u njemu učestvujemo. Nećemo tolerisati zamajavanje: ili će biti suštinskih promena u reviziji i kontroli biračkog spiska ili ćemo napustiti izborni proces.

Mnogi stručnjaci su ubeđeni da ste ujedinjeni mogli da ostvaite mnogo više i da odložite ustavnim zakonom izbore za jesen?

Mogu da se saglasim sa njima. To je moglo da se ostvari u savezu sa drugim partnerima i u najširem mogućem društvenom savezu, zajedničkim sinhronizovanim pritiskom. Mi smo se zalagali za to, ali pošto to više nije bilo moguće odlučili smo se da poštujemo volju većine u koaliciji i to sada radimo na drugi način. Iako nema tog poželjnog jedinstvenog društvenog fronta borba za izborne uslove može da se nastavi barem sinhronizovanim delovanjem u istom smeru svih relevantnih političkih aktera.

* Niko ne garantuje da neće biti izborne krađe

Ko garantuje da neće biti krađe na izborima i preseljenja birača i da li ćete onda imati opravdanje da se žalite na neregularnost izbora, kada ste na njih pristali?

Niko ništa nikome ne garantuje. Moramo da učinimo sve što je do nas da to sprečimo. Nema nikakvih izgovora, radi se o neravnopravnoj borbi koja je investicija u izgradnju uređene države i društva pravde. Mi ne treba da se žalimo na neregularne izbore, nego da pokušamo da ih sprečimo pre, u toku i posle izborne utakmice. Što se mene tiče svim institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima. Moramo izaći iz zone komfora i zagaziti u središte borbe za osnovna prava i slobode.

Kako su članovi koalicije SPN dozvolili da jedna Vučićeva odluka razbije Vašu koaliciju. Znači li to da je ona bila toliko krhka i da je Vučić odlično znao na koju kartu igra?

Mi u DS-u smo uradili sve što smo mogli da do toga ne dođe. Osporavali smo legalnost i legitimnost izbora na svim nivoima, bili spremni da vratimo poslaničke mandate, jedini nismo išli na konstitutivnu sednicu skupštine, jednostrano podržali ProGlas odmah na početku i zalagali se za opšte društveno okupljanje i građansku neposlušnost i na kraju krajeva prihvatili volju većine unutar koalicije.

Možda to nije dovoljno, ali mislim da je više nego što je bilo ko drugi uradio i da još postoji nada da će koalicija opstati i proširiti se.

Da li oni iz opozicije koji izlaze na izbore daju legitimitet i legalitet SNS i Vučiću da sutradan kaže kako su izbori bili regularni i da je na njih izašla i opozicija?

Niko svojim prisustvom ne može da da legitimitet krađi na izborima, kao ni bilo kojoj drugoj krađi. Niko! Ako vas neko pljačka ne dajete mu vi legitimitet da vas krade zato što ste prisutni. Krađa je nelegalna i nelegitimna bilo da ste prisutni ili odsutni, dok se ona odvija.

Ali i kada ste prisutni i kada krađu posmatrate sa strane možete da pružite otpor, da ne pristajete na tu krađu, da pokušavate da je sprečite i pozovete građane da pomognu u sprečavanju krađe.

*Bazična propaganda SNS prešla je sve granice

SNS je već duboko u izbornoj kampanji, a opozicija poprilično kasni. Može li ta trka biti izjednačena, kada se startovi razlikuju?

SNS nikada ne prestaje sa kampanjom, bilo da imamo ili nemamo izbore, ali ta bezočna propaganda je prešla sve granice tako da je počela ozbiljno da iritira ljude i da postiže kontraefekat.

Smučili su se ljudima svojim stalnim i agresivnim prisustvom i ogoljenim lažima. Jasno je da mi ne možemo za tako kratko vreme nadoknaditi 12 godina kampanje u zarobljenim medijima, ali na nama je da uradimo ono što možemo: da iskoristimo vreme koje imamo na raspolaganju da kroz direktne kontakte i društvene mreže dopremo do što većeg broja ljudi i izborimo se za to da javni servis da građanima informacije, a političkim akterima priliku da im se obrate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari