Brnabić donela odluku: Lokalni i beogradski izbori 2. juna 1Printskrin N1

Predsednica Skupštine Ana Brnabić donela je odluku da se prihvati zahtev opozicije da se svi lokalni izbori održe u istom danu sa beogradskim izborima, 2. juna.

Odluku je donela uz konsultacije i savet predsednika Republike Vučića, navela je.

Time je prihvatila predlog koalicija Srbija protiv nasilja i NADA, rekla je ona i dodala da to iziskuje promenu zakona o lokalnim izborima u članu 35 te da je važno to učiniti čim pre.

Prvo izmena zakona

„Moja molba svim poslaničkim grupama je da to završimo danas popodne“, navodi.

Očekuje da se sa tim predlogom izmene zakone ide zajedno sa opozicionim poslanicima kako bi se pokazalo jedinstvo u teškom trenutku za Srbiju i građane.

Nada se da će zakon biti usvojen u subotu, a lokalni izbori raspisani u nedelju.

Vučićeva poruka tokom konsultacija koje je sa njim imala bila je da je Srbiji najvažnija stabilnost, rekla je i dodala da se nada da će nakon 17 dana dobrih i lekovitih razgovora (predstavnika vladajuće koalicije i parlamentarne opozicije) ovo biti način da se do stabilnosti dođe.

„Verujem da će biti mnogo onih koji će reći da su oni dobiki sve što su tražili, da su pobedili, da mi reagujemo samo na pritisak. Ja verujem da je ovo pobeda svih onih koji su pokazali ozbiljnost i da je ona samim tim još važnija“, navodi Brnabić.

Istakla je pritiske na Srbiju, a ovaj potez će omogućiti, smatra, svima da se bave nacionalnim interesima.

„Postigli smo dogovor, da li je kompromis, ne bi rekla da je kompromis, ali pokazali smo ozbiljnost i da možemo da radimo zajedno. Sada očekujem najveću moguću podršku poslanika vlasti i opozicije da zajedno podnesemo izmene i dopune ovog zakona i da zajedno za njega glasamo“, kaže.

Predsednica Skupštine rekla je da i dalje stoji iza toga da je ova izmena Zakona o lokalnim izborima presedan i to ne najbolji demokratski presedan, ali da je mišljenje promenila jer u ovom trenutku postoji više nego dvotrećinska većina da se taj, za zemlju važan presedan, napravi. Uz to na njenu odluku uticala je i izuzetno teška situacija u kojoj se Srbiji nalazi i kontinuirani pritisci.

„Treba nam što veća unutrašnja stabilnost i što veće unutrašnje jedinstvo, što veća politička kohezija i da svi prekinemo koliko god možemo da se delimo i predstavimo ujedinjeni front koji se bori za nacionalna pitanja. Da su drugačije okolnosti u kojima Srbija nalazi i moja odluka bi bila drugačija“, napominje Brnabić.

Kaže da je ispoštovala rok koji je opozicija postavila, što je 18. april.

Zahvalila se svima koji su na sastancima učestvovali.

Brnabić navodi i da bi odluka bila ranije doneta da je opozicija možda bila malo fleksibilnija i da je saslušala predlog vlasti zašto je dobro da izbori u Beogradu budu 2. juna, a ostali na jesen.

„Čini mi se da je danas dobar dan za politiku i demokratiju u našoj zemlji“, navodi.

Nastavak ispunjavanja preporuka ODIHR-a

Najavila je nastavak ispunjavanja preporuka ODIHR-a, te rekla da je jutros skupštinska služba počela razgovore sa poslaničkim grupama o formiranju radnih tela.

„Nastavljamo da radimo na primeni ODIHR preporuka i da budem iskrena i to je bilo moje pitanje od prvog aprila – zašto insistirate na svim izborima drugog juna kada kažete da nemamo vremena za ODIHR preporuke“, kaže.

Brnabić kaže da će biti formirano radno telo za birački spisak, inkluzivno i transparentno, te da ne odustaje ni od pitanja medijske scene i da već sledeće nedelje može da pozove na sastanak i predstavnike javnog servisa i televizije N1 na koju se ODIHR referisao.

Ona kaže i da će birački spisak biti otvoren i da neće biti problema sa tim.

Podsetimo, nakon četvrtog sastanka vlasti i opozicije, u sredu, saopšteno je ponovo da dogovor nije postignut.

Odgovarajući na pitanja novinara, Brnabić je ispričala da je juče pošto se obratila u Skupštini nakon što je četvrti krug razgovora predstavnika opozicije i vlasti završen neuspehom, popodne odletela u London, gde se susrela sa jednim senatorom, jer je to bitno za „ovu Rezoluciju o Srebrenici“, potom je oko dva ujutru sletela u Beograd, čula se sa predsednikom Srbije, da bi potom ujutru pozvala i lidere stranaka koalicionih partnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari