Brnabić nakon sastanka sa opozicijom: Najbolji sastanak do sada, ali bez dogovora 1Foto: N1/ Printskrin

Današnji sastanak je bio najbolji do sada, ali dogovor nije postignut jer se sve svelo na priču o datumima, izjavila je predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić na konferenciji za medije, nakon sastanka sa opozicijom povodom primene preporuka ODIHR-a.

„Videli ste kako izgleda Srbija protiv nasilja uživo“, rekla je Ana Brnabić na početku konferencije komentarišući nastup narodnog poslanika Aleksandra Jovanovića Ćute neposredno pred početak konferencije za medije i dodala da „ovako izgleda kada dođe čovek koji nije bio ni na jednom sastanku i optuži sve“.

„Što se tiče današnjeg sastanka, u smislu konstruktivnosti i razmene argumenata on je bio apsolutno najbolji do sada“, rekla je Brnabić.

Dodala je i da bi se ovim dijalogom ponosio svaki parlament na svetu, i da taj ton i ponašanje duguje našim građanima.

„Nismo postigli dogovor jer se ponovo sve svelo na razgovoreo datumima, nešto više i o izbornim uslovima, ali ultimativno je postavljen datum, a ne birački spisak niti izborni uslovi ODIHR-a“, rekla je Brnabić.

Istakla je i da se formiraju dva radna tela, jedno koje će se baviti izmenom i dopunom svih zakona kojima se primenjuju ODIHR preporuke, i drugo koje će se baviti vršenjem uvida i kontrole nadzora nad biračkim spiskom i po potrebi revizijom biračkog spiska.

Dodala je i da se nada da će predstavnici opozicije grupisani oko „Srbija protiv nasilja“ uzeti učešće u tom radu, dok je lista „Mi, glas iz naroda“ već potvrdila da će učestvovati.

„Što se tiče begradskih izbora,“ rekla je Brnabić, „održaće se kada im je zakonski rok, u najkasnijem mogućem terminu, a to je 2. jun, i to na eksplicitan zahtev predsednika Vučića.“

Brnabić je rekla i da je nekoliko puta na sastanku iznela pitanje „da ukoliko licitiramo sa datumom izbora u Beogradu i želimo da se pomere, ne na jesen, već ne znamo tačno kog datuma, a imajući u vidu da grad Beograd u ovom trenutku funkcioniše pod vođstvom privremenog organa sa privremenim finansiranjem već šest meseci, kakav bi to signal dalo Beograđanima, kada bismo rekli da grad ove veličine, a ni mnogo manje opštine to ne bi mogle da izdrže, trebalo da funcioniše pod privremenim finansiranjem više od godinu dana?“

„Kada pričamo o datumu, mi ne pričamo šta je u najboljem interesu Beograđana, i zbog toga smo mi predložili da zarad toga što izborne radnje u Beogradu moraju da se završe, da razgovaramo o jesenjem održavanju svih ostalih lokalnih izbora. Ovaj naš predlog nije prihvaćen,“ objasnila je Brnabić.

Brnabić je rekla da je opoziciju na sastanku upitala „da li je trenutni zahtev da se izbori objedine drugog juna ili u nekom kasnijem jesenjem ili zimskom terminu.“

Kako je objasnila, tada je Marinika Tepić rekla da predlog da svi izbori budu drugog jua više nije na stolu, dok su neki drugi predstavnici „tražili konsultacije oko tog pitanja“.

Istakla je da je ovaj dijalog lekovit za parlament i da će dati sve od sebe da ga „u tom duhu i nastavi“.

Odgovarajući na pitanja novinara o mogućem spajanju izbora 2. juna, Brnabić je rekla većina ljudi u Srpskoj naprednoj stranci jeste bila protiv takvog spajanja izbora, kao i daje Vučić zamolio da se to usliši „zarad dijaloga i smanjenja tenzija“.

Istakla je da ona nije čula predlog opozicije da u sledeća dva dana odgovore na zahtev o spajanju izbora 2. juna, i ponovila da je na njeno pitanje o tome šta su zahtevi dobila eksplicitan odgovor da to više nije predlog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari