"Potrebna politička volja koje očigledno nema": Predstavnici opozicije nakon sastanka sa predstavnicima vlasti 1Foto FoNet: Milica Vučković

„Nije tačno da su izašli u susret svim našim zahtevima. Vlast nije prihvatila ni naš prvi zahtev što je forimranje komisija za reviziju biračkog spiska“, rekla je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić nakon sastanka predstavnika parlamentarnih stranaka vlasti i opozicije.

„Naš drugi zahtev koji se odnosi na rad javnih servisa su nestao je u međuvremenu“, dodala je Tepić.

Tepić je rekla da je i nakon ovog pokušaja dijaloga svi su ostali pri svojim stavovima, da predlog o izmeni Ustavnog zakona nije nov predlog već isto ono što su tražili i pre samo prilagođeno trenutnoj situaciji.

Pojasnila je da su juče dali rešenje izmene Ustavnog zakona da se svi izbori zajednoi sa beogradskim odlože i održe na jesen, da su do ovog rešenja došli u konsultaciji sa pravnicima te da pravni okvir za ove izmene definitivno postoji, ali da ono čega u pregovorima nema je politička volja.

Tepić je dodala da je opoziciji od najveće vašnosti bilo da se prvo primene preporuke ODIHR, pre raspisivanja bilo kakvih izbora.

Ona je rekla da je i tokom ovog ali i na prethodim sastancima vladajuća stranka je odbijala svako rešenje koje je predložila opozicija.

Zdravko Ponoš, lider Srbija centra, je rekao da nema više dovoljno vremena da se izborni uslovi poprave do njihovog održavanja 2. juna i da je to potvrdio i sam ODIHR.

Rekao je da je zaključak do kog su došli na osnovu ovih sastanaka da je vlast odlučila da ide na izbora sa ili bez opozicije, i da predstavnici vlasti planiraju ove pregovore da primene za neke predstojeće izbore ukoliko do dogovora ne bide došlo do izbora 2. juna.

Mi nismo spremni da se ovi razgovori ne tiču ovih, već nekih sledećih, pojasnio je Ponoš.

Biljana Đorđević, članica Zeleno-levog fronta, rekla je da im je danas od strane generalnog sekretara Skupštine Srđana Smiljanić predočeno na koji način se implementiraju zahtevi opozicije i da na svoje predloge i zahteve nisu dobili adekvatne odgovore.

Dodala je da na sasdtanku jesu rečene neke nove stvari, ali da suštinskog pomaka nije bilo.

Tepić je pojasnila da rešenje vlasti za formiranje tela za reviziju biračkog spiska u okviru skupštinskog odbora za opoziciju nije prihvatljivo jer bi to telo bilo ograničeno poslovnikom Narodne skupštine i ne bi imalo nikakva izvršna ovalšćenja.

Ona je najavila da će koalicija Srbija protiv nasilja u petak saopštiti odluku o učešću na izborima za Skupštinu Beograda 2. juna i da će ta odluka biti jednistvena. Predstavnici opozicione koalicije NADA nisu prisustvovali juče, četvrtom po redu sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka vlasti i opozicije.

Podsetimo, prošli sastanak su predstavnici koalicije SPN napustili, a tom su sastanku prisustvovali na poziv vlasti, i američki i amasador Evropske unije.

Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine, potom je optužila opoziciju na nekonstruktivnost, kao i da je jedino interesuje datum izbora. Zatražila je i da opozicija dostavi svoje predloge i potom zakazala ovaj četvrti sastanak, koji se se kao i prethodni vodi u zgradi Male Skupštine, u formi konsultacija kod predsednika parlamenta.

Posle prvog sastanka, Ana Brnabić je saopštila da su prva dva zahteva opozicije odmah privhaćena, a odnosila su se na uvid i nadzor nad biračkim spiskom (zbog preseljenja birača u decembru 2023, zbog čega opozicija nije priznala rezultat u Beogradu) i zastupljenost na javnim medijskim servisima. O trećem uslovu, da se već raspisani izbori za Skupštinu Beograda za 2. jun, pomere radi održavanja sa ostatkom izbora u lokalnim, Brnabić je rekla da neće da pregovara, jer bi to bio demokratski presedan koji se može iskoristiti kao uvod u rušenje poretka ustavnosti i zakonitosti. Opozicija zahtev za spajanjem objašnjava time što ne veruje da će vlast prestati sa praksom preseljenja birača.

Obraćanje Ane Brnabić najavljeno je za 14 časova u Domu Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari