Zoran Lazović izneo niz neistina 1Foto: Nušićijada/Tviter (Arhiva)

Na jučerašnje saopštenje predsednika Opštine Ivanjica Zorana Lazovića povodom optužbi organizatora Nušićijade, Udruženje građana KudeS, da im je festival praktično otet, ponovo se saopštenjem oglasio KudeS.

Ukratko, Zoran Lazović tvrdi da je do isključivanja KudeS-a iz organizacije festivala došlo zbog nepotpunih i ne na vreme podnesenih finansijskih izveštaja, odnosno, kad je Opština želela da „izvrši kontrolu utrošenih sredstava“, kako kaže predsednik.

„Zoran Lazović, nakon nezakonitog preuzimanja festivala, izneo je niz optužbi i neistina“, stoji u saopštenju KudeS-a izdatom na saopštenje predsednika Opštine Ivanjica i nadalje objašnjava kako su utrošena sredstva za dosadašnje Nušićijade.

„Sredstva koja je opština Ivanjica izdvajala za Nušićijadu od 2015. godine realizovana su preko Doma kulture Ivanjica (institucije koju je osnovala, finansira i kontroliše Opština) čiji je direktor definisao prirodu troškova koji se preko ove institucije mogu platiti zajedno sa UG KudeS. Referišući se na trošenje ovog novca od strane KudeS-a, predsednik opštine kaže ‘bez konsultacija sa ostalim članovima udruženja i generalnim finansijerom festivala, Opštinom Ivanjica, trošili su budžetski novac, tačnije novac svih građana Ivanjice’. Predsednik Lazović, dakle, kaže da je KudeS isplaćivao novac ‘kako hoće i kome hoće’, a zapravo je novac građana Ivanjice godinama isplaćivao Dom kulture“, ističu u KudeS-u i dodaju: „Što se tiče novca građana ove države, odnosno novca koji smo po konkursu svake godine dobijali od Sektora za turizam, poslednjih godina smeštenog u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, i dvaput ostvarene donacije Ministarstva kulture, on se jeste realizovao preko UG KudeS i računa Udruženja otvorenog u Trezoru, te je bio pod strogom kontrolom države. Budžet doniran kroz nacionalne institucije svake godine opravdavan je kroz detaljne izveštaje i dokumentovane troškove, i tako usvojen bio preduslov za ostvarivanje prava na ponovno korišćenje sredstava“, navodi se u saopštenju dojučarašnjih organizatora Nušićijade. „Donacije međunarodnih institucija realizovale su se direktnim plaćanjima potrebnih usluga za koje su naši donatori raspisivali tendere i birali ih po sopstvenim procedurama, a ne preko UG KudeS. Mi smo donatore izveštavali o različitim aspektima realizacije festivala, uključujući i finansijske, u zavisnosti od prirode grantova i uslova podrške, i svaki put uspešno zaokružili realizaciju projekta.

Novac iz privatnih donacija i sponzorstava realizovao se kroz tekući račun našeg udruženja, o čemu smo transparentno izveštavali i Opštinu i nadležna ministarstva, koja traže i pravdanje sredstava iz sopstvenog učešća. Brojne nefinansijske donacije (najrazličitija roba i usluge) bile su valorizovane kroz završne izveštaje, zajedno sa finansijskim, radi sticanja uvida u vrednost festivala“, detaljni su KudeS-ovci.

„Iako nije bio u obavezi da Opštini Ivanjici dostavlja izveštaje, Udruženje KudeS je u svrhu transparentnosti nastavilo da podnosi iste izveštaje u kojima se nalaze kompletne finansije Udruženja, finansije koje su realizovane preko Doma kulture, kao i izvodi iz finansija donatora koji su vršili direktne uplate. Međutim, opština već tri godine KudeSu ne daje mogućnost da izveštaj Skupštini predstavi, što je do 2015. godine bila uobičajena praksa. Važno je napomenuti da su budžet festivala i njegova kompleksna realizacija ranije bivali definisani uz saglasnost Organizacionog odbora, ali predsednik ovo telo prošle godine nije ni formirao“, kaže se u saopštenju.

„Sa druge strane, KudeS svake godine od opštine traži uvid u sredstva koja se tokom nekoliko dana Nušićijade sliju u našu opštinu, i postavlja pitanje kako se tim novcem raspolaže. Procene ivanjičke Turističke organizacije kažu da se radi o 70 miliona dinara, dok analize koje je godinama nezavisno sprovodio Institut Jovan Cvijić (SANU) govore da se radi o nekoliko puta većim sredstvima. Nadamo se da će predsednik podneti izveštaj o tome kakve sve koristi Nušićijada može da donese građanstvu kada bi se sredstva koja festival donese opštini usmerila u razvojne svrhe, ne gledajući na opštinsko izdvajanje od 4 miliona dinara kao na trošak nego već ulaganje. Može biti da bi građanstvo zanimalo i na šta je potrošen novac planiran rebalansom budžeta za plaćanje dokumentarnog filma o Nušićijadi, kojim film nikada nije plaćen“, „vračaju loptu u dvorište“ Predsednika Opštine Ivanjica organizatori Nušićijade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari