Zrenjanin u Noći muzeja 1Foto: Spomen zbirka Milan Konjović

U Manifestaciju „Muzeji za 10“, koja traje od 13. do 19. maja i obuhvata Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, Zrenjanin se uključio programima na nekoliko lokacija.

Ovogodišnji učesnici su Narodni muzej Zrenjanin, Savremena galerija Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”, Horski festival “Slobodan Bursać”, Kultur kick i Zrenjaninska biskupija. Takođe, Noć muzeja će biti obeležena i u Domu omadine u Lazarevu.

Centralni događaj je izložba dela Milana Konjovića u Narodnom muzeju. Izložbu čini 30 radova ovog umetnika, nastalih tokom njegove tzv. „crvene faze“, tridesetih godina prošlog veka kada letuje u Dalmaciji kojoj se ponovo vraća i nakon Drugog svetskog rata.

Na izložbi se nalaze i slike iz francuskog ribarskog mesta Kasis, prve sa primorskim motivima u Konjovićevom opusu (1927.–1928.godina). Sva ova dela nose snažnu ekspresiju, čulnu i kolorističku sugestivnost. Autor izložbe je Nebojša Vasić iz Galerije “Milan Konjović” iz Sombora a nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je istoričarka umetnosti Olivera Skoko.

Narodno pozorište pokloniće publici predstavu “Nemam da platim i neću da platim” u režiji Darija Foa, koja počinje u subotu u 20 časova, a ulaz je besplatan. U savremenoj galeriji otvorena je izložba „Hladni pogledi sedamdesetih vs vesele osamdesete” koja, kroz studijske izložbe, internet prezentacije i edukativne programe, prikazuje 24 slike predstavnika slikarstva hladnog pogleda sedamdesetih i postmodernističkog slikarstva osamdesetih godina 20 veka, koje se čuvaju u zbirci Savremene galerije.

Kulturni centar i Klub “Alternativa” organizuju projekat “Drugi grad”. Različitim scenskim intervencijama i akcijama, studenti treće godine Scenske arhitekture, tehnike i dizajna sa Odseka za umetnost i dizajn Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, šetnjom pored reke vodiće publiku kroz zamišljeni drugi grad Zrenjanin i njegove uzbudljive imaginarne prostore. Gradska narodna biblioteka pripremila je mini sajam knjiga i programe za decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari