Foto: Spomen zbirka Milan Konjović

Ovogodišnji učesnici su Narodni muzej Zrenjanin, Savremena galerija Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”, Horski festival “Slobodan Bursać”, Kultur kick i Zrenjaninska biskupija. Takođe, Noć muzeja će biti obeležena i u Domu omadine u Lazarevu.

Centralni događaj je izložba dela Milana Konjovića u Narodnom muzeju. Izložbu čini 30 radova ovog umetnika, nastalih tokom njegove tzv. „crvene faze“, tridesetih godina prošlog veka kada letuje u Dalmaciji kojoj se ponovo vraća i nakon Drugog svetskog rata.

Na izložbi se nalaze i slike iz francuskog ribarskog mesta Kasis, prve sa primorskim motivima u Konjovićevom opusu (1927.–1928.godina). Sva ova dela nose snažnu ekspresiju, čulnu i kolorističku sugestivnost. Autor izložbe je Nebojša Vasić iz Galerije “Milan Konjović” iz Sombora a nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je istoričarka umetnosti Olivera Skoko.

Narodno pozorište pokloniće publici predstavu “Nemam da platim i neću da platim” u režiji Darija Foa, koja počinje u subotu u 20 časova, a ulaz je besplatan. U savremenoj galeriji otvorena je izložba „Hladni pogledi sedamdesetih vs vesele osamdesete” koja, kroz studijske izložbe, internet prezentacije i edukativne programe, prikazuje 24 slike predstavnika slikarstva hladnog pogleda sedamdesetih i postmodernističkog slikarstva osamdesetih godina 20 veka, koje se čuvaju u zbirci Savremene galerije.

Kulturni centar i Klub “Alternativa” organizuju projekat “Drugi grad”. Različitim scenskim intervencijama i akcijama, studenti treće godine Scenske arhitekture, tehnike i dizajna sa Odseka za umetnost i dizajn Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, šetnjom pored reke vodiće publiku kroz zamišljeni drugi grad Zrenjanin i njegove uzbudljive imaginarne prostore. Gradska narodna biblioteka pripremila je mini sajam knjiga i programe za decu.

Povezani tekstovi