Zvezde Baleta iz Dortmunda, Lusija Lekara i Metju Golding, na 20. Beogradskom festivalu igre u Operi i teatru Madlenianum 1Foto: BFI

Na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum večeras (četvrtak) u okviru 20. Beogradskog festival igre gostuju vrhunske zvezde Baleta iz Dortmunda Lusija Lakara i Metju Golding sa komadom “U tišini noći”. Ovaj špansko-kanadski umetnički par publika BFI pamti po prošlogodišnjem izvođenju koreografskog omnibusa “Frilandrija”, njihovog prvog samostalnog dela koje je na Festival unelo duh neoklasičnog baleta.

Ideja o komadu “U tišini noći”, prema rečima Lusije Lekare, nastala je u vreme kad je rađena “Frilandrija”, a zajedničko im je to da igra na sceni čini celinu sa video projekcijama.

Osnovna priča je jednostavna – reč o paru koji u toku jedne noći oživljava ceo svoj život, pa se kroz komad prožimaju prošlost i sadašnjost, ali i mašta i stvarnost.

Dodatak su elementi filmske neizvesnosti kad je reč o završetku ove intimne storije, smeštene u šezdesete i sedamdesete godine 20. veka.

Lusija Lakara je u ovom komadu, premijerno izvedenom 2021. u Teatru Dortmund, autorka koncepta, režiserka, izvođačica i producentkinja.

Njen partner na sceni Metju Golding je tvorac koreografije i filmske režije.

On ističe da je vreme radnje odredilo muziku, estetiku video-materijala, ali i način kako da video povezan sa pokretom na sceni.

– Šezdesete, ali i sedamdesete godine, veoma su poseban muzički period. Ja sam odrastao na tim popularnim pesmama, jer sam sa porodicom živeo u Severnoj Americi. Međutim, nastavio sam da slušam te pesme, do danas. Za komad „U tišini noci“, dodao sam malo muzike Filipa Glasa i Maksa Rihtera, koju sam neprimetno kombinovao sa zvucima šezdesetih. Materijal zvuči povezano, a stari hitovi su dobili jedno savremenije čitanje – izjavio je Metju Goldin za beogradske medije uoči gostovanja na 20. BFI.

Ovaj Kanađanin, đak Kraljevske baletske škole u Vinipegu, Kirov akademije u Vašingtonu i Kraljevske baletske škole u Londonu, igračku karijeru izgradio je u Američkom baletskom teatru i londonskom Kraljevskom baletu gde je odmah dobio zvanje prvaka.

Od 2017, kad je napustio Kraljevski balet u Londonu, stalni je gost Hongkong baleta.

Rodom iz Baskije, Lusija Lakara baletsko obrazovanje stekla je u rodnoj Zumaji, San Sebastijanu i Madridu, gde iz Škole Viktora Uljatea prelazi u istoimenu baletsku kuću u kojoj sa 15 godina uspešno debituje u Balanšinovom komadu “Allegro Brilante”.

Igračka karijera dalje je vodila u Balet Marseja kod Rolana Petija, San Francisko balet, Državni balet u Minhenu, a na Gala koncertu svetskih baletskih zvezda u Sankt Peterburgu 2011. proglašena je za igrača decenije.

Balet iz Dortmunda kao deo državnog Teatra Dortmund, koji obuhvata još i operu, pozorište i koncertni život, približava se 120. godišnjici rada.

Osnovan je 1904, a njegova sadašnja igračka postava potiče iz 18 različitih kompanija.

Od 2003. na čelu ove baletske kuće je kineska baletska zvezda i koreograf Sin Peng Vang, za kog se tvrdi da je ovu kompaniju podigao do novih visina kreirajući više od 40 različitih produkcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari