Aleksander Šalenberg: Plemićki kancelar Austrije 1Foto: EPA-EFE/ CHRISTIAN BRUNA

Aleksandar Šalenberg je položio zakletvu pred predsednikom Austrije Aleksandrom Van der Belenom i tako postao 16. kancelar Republike.

Pre nego što je Sebastijan Kurc, suočen sa optužbama o korupciji, podneo ostavku, Šalenberg je bio ministar spoljnih poslova, a poslednjih godina doživeo je uspon u svetu politike.

Grof Šalenberg je plemićkog porekla, te je kao sin diplomate imao priliku da odrasta na najrazličitijim krajevima sveta: u Indiji, Španiji, Francuskoj…

Ima uglavnom švajcarsko poreklo sa majčine strane, a austrijsko, boemsko, moravsko, mađarsko i saksonsko sa očeve.

Tradicionalna titula Aleksandera Šalenberga je nasledna, a njegova porodica je dobila 1666. godine. Prvi je kancelar, nakon Kurta fon Šušniha i princa Štahremberga, koji pripada plemićkoj porodici.

Studirao je prava na univerzitetu u Beču i „Il Pantheon Assas“ univerzitetu u Parizu.

Pet godina je vodio pravno odeljenje austrijskog predstavništva Evropske unije u Briselu.

Od 1994. do 1995. godine stekao je zvanje magistra nauka u oblasti evropskog prava na Evropskom koledžu u Belgiji.

Ova institucija ima za cilj „obučavanje elite mladih rukovodilaca za Evropu“.

Kada se vratio u Austriju, postao je portparol Ministarstva spoljnih poslova na čijem čelu je tada bio mladi Sebastijan Kurc, koji ga je načinio „šefom strateškog planiranja spoljne politike“, dok je, zauzvrat, Šalenberg bio njegov „spoljnopolitički mentor“.

Kurc ga je 2017. godine nakratko smestio i u ured kancelara, gde je vodio odeljenje za strategiju i planiranje.

Sledeća odskočna daska u karijeri Šalenberga dogodila se zahvaljujući takozvanom Ibica skandalu.

Nakon pada vlade OVP-FPO, Šalenberg je postao ministar spoljnih poslova u prelaznoj vladi savezne kancelarke Brigite Birlajn.

On će to ostati i posle ponovne pobede Kurca na izborima u jesen 2019.

Na opšte iznenađenje, Šalenberg, koji se retko mešao u svakodnevnu politiku, nasledio je Kurca, čije je poverenje godinama uživao.

Iako je novinarima rekao da će učiniti sve što može da „zatrpa rovove“ izazvane nedavnom krizom vlade, promena smera politike se ne očekuje, s obzirom na to da dolazi iz iste stranke kao i njegov prethodnik.

Nakon polaganja zakletve je rekao da će „naravno blisko sarađivati“ sa Kurcom kao vođom poslaničke grupe najveće stranke u parlamentu.

„Sve drugo bi bilo apsurdno u smislu demokratske politike“, dodao je Šalenberg, koji je uveren da Kurc nije prekršio zakon.

Od 2020. godine je poverenik Nacionalnog fonda Republike Austrije za žrtve nacionalsocijalizma. Nakon što je 12. i 13. oktobra 2020. godine u Luksemburgu prisustvovao samitu, bio je pozitivan na korona virus. Ima četvoro dece i govori pet jezika.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Aleksander Šalenberg: Plemićki kancelar Austrije”

  1. Danas o Šalenbergu: Ima uglavnom švajcarsko poreklo sa majčine strane, a austrijsko, boemsko, moravsko, mađarsko i saksonsko sa očeve.
    Vikipedija: Schallenberg has mainly Swiss ancestry on his mother’s side and Austrian, Bohemian, Moravian, Hungarian and Saxon ancestry on his father’s side.

    Hajde što ste celu rečenicu uzeli sa Vikipedije, nego što ste je loše preveli. Boemija je Češka a Moravska je deo Češke. Šalenberg može biti poreklom iz zemalja i pokrajina Češke, Moravske, Saksonije, Mađarske itd. ali etničko poreklo mu može biti češko, nemačko, mađarsko.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.