Aleksandra Jerkov: Poslanica britkog jezika 1Foto: FoNet DS

Ovim rečima, izgovorenim usred Skupštine Srbije Aleksandra Jerkov, poslanica Demokratske stranke, uzburkala je javnost i poprilično ražestila ne samo radikale, već i poslanike Srpske napredne stranke. Ovi drugi su posumnjali u njeno srpsko poreklo zbog izgovorenih reči, jer „jedna Srpkinja tako ne govori“, a ovi prvi su je svrstali u kategoriju ustaša, uz preteće usmene i pisane poruke.

Iako bi takve pretnje prepale i muškarce, jače i snažnije od nje, Jerkov se nije uplašila. Kaže da su radikali hrabri samo kada su u čoporu. I nije ovo prvi put da poslanica DS u parlamentu Srbije govori ono što se drugi nemaju hrabrosti da osude. Na izjavu patrijarha Irineja da su žene dužne da rađaju, Jerkov je takođe odgovorila žestoko, ocenjujući tu izjavu kao lov na veštice. „Kada grupa muškaraca, koji su odlučili da nemaju decu danima napada, vređa i javno osuđuje žene koje su odlučile istu stvar kao i oni, to je problem kojim ne treba da se bave samo žene, već celo društvo.“

Iako mlada, Jerkov nije bez političkog iskustva. Politikom je počela da se bavi 2000. godine ulaskom u Ligu socijaldemokrata Vojvodine. U toj stranci je bila predsednica omladine, članica Predsedništva i portparolka. Posle kongresa LSV održanog 2008. postala je članica Izvršnog odbora, bila je poslanica LSV u Skupštini Srbije od 2007. do 2012. a onda se malo oprobala i kao predsednica Skupštine Novog Sada. Na toj poziciji ostala je samo mesec i po, jer je smenjena nakon što je došlo do prekomponovanja lokalne vlasti. U januaru 2013. podnela je i ostavku na sve funkcije u LSV i prešla u DS, na poziv Dragana Đilasa. „Neophodno je da svako ko se bavi politikom uradi sve što može da vladajuća koalicija bude pobeđena, a DS je jedina koja ima mogućnost da to i učini“, navela je tada Jerkov, skrećući pažnju da ona nije preletač, jer ulazi u stranku koja nije na vlasti. Bila je portparolka DS i članica Predsedništva.

Jerkov je rođena 1982. godine u Novom Sadu. Na Filozofskom fakultetu u ovom gradu završila je Odsek za srpski jezik i lingvistiku, diplomirala je kao prva u generaciji. Magistrirala je na studijama evropskih integracija i regionalizma Univerziteta u Gracu. Prošla je nekoliko NDI i IRI obuka, kao i više neformalnih oblika obrazovanja, seminara, škola i treninga o političkom angažovanju.