Alesandra Moreti: Predvodnica dijaloga i naslednica Tanje Fajon 1Foto: EPA/FILIPPO VENEZIA

Nova šefica Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom, italijanska evroposlanica Alesandra Moreti, dobila je izazov da nastavi dijalog sa Srbijom putem koji je „utabala“ Tanja Fajon, u Srbiji često omražena i kritikovana, posebno tokom pokušaja da oživi međustranačje i dijalog u demokratskim institucijama.

Upravo vođenje dijaloga trebalo bi da bude u fokusu nove šefice Delegacije EP za Srbiju, a sama Moreti, nakon što je izabrana na ovu funkciju, obećava da će se „posebno fokusirati na funkcionisanje demokratskih institucija, unapređenje izbornog okruženja i međupartijskog dijaloga, zaštitu osnovnih prava, regionalnu saradnju i dijalog Beograda i Prištine“.

NJena najava potpuno je u skladu sa signalima koji su ranije stizali iz Brisela – da će glavni fokus tima evroparlamentaraca zaduženih za Srbiju biti nastavak započetog međustranačkog dijaloga, sada u nešto drugačijem formatu u skladu sa izmenjenom parlamentarnom slikom u Srbiji.

Vlast i opozicija u Srbiji će se glasnije i vatrenije sukobljavati u Narodnoj skupštini, a Moreti će imati zadatak da o ovome i drugim političkim dešavanjima u Srbiji sudi i prenosi utiske Evropskom parlamentu.

U tome bi Moreti trebalo da ima veću pomoć opozicije iz Srbije koja će, posle dužeg vremena imati svoje predstavnike u parlamentu, a očekuje se i da će evroposlanici iz Delegacije za Srbiju, predvođeni novom šeficom, insistirati da ključna mesta u skupštinskom odboru za evrointegracije pripadnu poslanicima prozapadno orijentisanih opozicionih stranaka.

Italijanska političarka do sada se u svojoj karijeri nije naročito bavila Srbijom, te će joj u daljem radu značiti pomoć kolege Demetrisa Papadakisa, koji je izvestilac iz senke za Srbiju ispred grupe Socijalista i demokrata, a koji se pominjao kao budući nosilac ove funkcije.

Mesto šefa Delegacije EP za Srbiju prema stranačkim podelama u EP rezervisano je za grupu S&D, a u korist Moreti presudila je težnja za većom zastupljenošću žena na važnim funkcijama.

Prava žena bila su u fokusu rada ove italijanke od početka njenog javnog angažmana. Osim toga, ona oštro istupa protiv različitih oblika neofašizma, a u poslednje vreme je često izražavala solidarnost sa žrtvama rata u Ukrajini.

Prvi put je izabrana za poslanicu EP 2014. godine, ali se godinu dana kasnije povukla zbog izbora u Italiji. U Evropskom parlamentu je ponovo od 2019. godine. Članica je Odbora za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane, Odbora za spoljne poslove, kao i Odbora za rodnu ravnopravnost.

Na internetu se može pročitati da je ova četrdesetosmogodišnjakinja od mladosti zainteresovana za politiku, pratec´i svog oca, koji je bio aktivan u Komunističkoj partiji Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.