Aljbin Kurti: Buntovni pobednik 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

U prvim izjavama nakon objavljivanja preliminarnih rezultata glasanja, ovaj političar istakao je da bez odlaganja započinje pregovore o novom sazivu izvršne vlasti sa drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova, čiji lider je Isa Mustafa. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, istakao je da „pod njegovim vođstvom neće biti pitanje šta Kosovo daje Srbiji u zamenu za priznanje, već dug koji Srbima ima prema Kosovu“.

Kurti je jedno od najprepoznatljivijih lica na političkoj sceni Prištine. Istakao se 1997, kada je u svojstvu potpredsednika Studentske unije Univerziteta u Prištini organizovao nenasilne demonstracije, tražeći veća prava za kosovske Albance. Kada je Adem Demaći postao politički predstavnik Oslobodilačke vojske Kosova, Kurti je radio u njegovoj kancelariji.

Uhapšen je aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ, pod optužbom da je ugrožavao teritorijalni integritet države i bio uključen u međunarodnu zaveru „skovanu“ u cilju terorističkog delovanja. Prebačen je u požarevački zatvor, a u martu 2000. sud u Nišu osudio ga je na 15 godina robije. Oslobođen je u decembru 2001, nakon što je međunarodna zajednica snažno lobirala kod novih vlasti u Srbiji.

Pokret Samoopredeljenje osnovao je pre deceniju i po. Simboličan početak predstavljala je inicijativa Mreže akcija za Kosovo, čiji član je bio Kurti, kada su na zgradama UNMIK-a ispisani grafiti: „Bez pregovora, samo samoopredeljenje“. Tada je Kurti ponovo uhapšen.

Iza rešetaka se našao još nekoliko puta, zbog čestih incidenata i sukoba sa policijom, uključujući bacanje suzavca u kosovskom parlamentu, u znak protivljenja ratifikacije Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom i Sporazuma o formiranju zajednice srpskih opština. Zalaže se za ideju o ujedinjenju „svih Albanaca u jednu državu“.

Rođen je 24. marta 1975. godine u Prištini. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Prištini. List Naša borba odlikovao ga je krajem devedesetih nagradom za toleranciju, ali nije došao u Beograd da primi priznanje. Oženjen je Norvežankom Ritom Augestad Knudsen.