Bernar Arno: Luksuz kao drugo ime 1Foto: EPA-EFE/ IAN LANGSDON

Francuski biznismen Bernar Arno postao je prvi Evropljanin kome je u poslednjih gotovo sto godina pošlo za rukom da izbije na vrh Forbsove liste najbogatijih ljudi na svetu.

Sa bogatstvom koje se procenjuje na više od 192 milijarde dolara potisnuo je na drugo mesto dosadašnjeg zvanično najbogatijeg čoveka na planeti Džefa Bezosa, vlasnika „Amazona“, koji poseduje 186 milijardi dolara.

Najveći deo Arnoovog bogatstva potiče iz njegovog konglomerata LVMH, zahvaljujući čijem uspešnom poslovanju u proteklih 14 meseci je uspeo da zaradi čak 110 milijardi dolara.

Arno, nosilac titule „kralj svetskog luksuza“, je pod okrilje svoje LVMH grupe stavio sedamdesetak luksuznih brendova, uključujući Luj Viton, Dior, Fendi, Živanši, Dior, Sefora, Dom Perinjon, Kenzo, Zenit, Hublot…

On je i vlasnik tri novine i jednog magazina.

Za najbogatijeg Evropljana je proglašen 2018. kada je njegovo bogatstvo procenjeno na više od sedamdeset milijardi dolara, a na globalnom nivou je poslednjih godina bio među prvih pet mesta.

Tvrdi da mu motiv nije novac, te da ga više interesuju kultura i kreativnost, a oni koji rade sa njim kažu da je nemilosrdan, nestrpljiv i krut, te da je posvećen samo jednom cilju – da ide napred.

Bernar Žan Etjen Arno je rođen 1949. u Rubeu na severu Francuske.

Nakon studija inženjeringa na prestižnom „Ecole Polytechnique“, 1971. je počeo da radi u građevinskoj firmi svog oca koga je ubrzo ubedio da akcenat stavi na poslovanje nekretninama, a kada je nekoliko godina kasnije od oca preuzeo rukovodstvo firme, posvetio se nekretninama za odmor, što mu je donelo veliki uspeh.

U LVMH ulazi kao partner za investiranje 1987. da bi u saradnji sa proizvođačem alkoholnih pića Ginisom preuzeo udeo u vlasništvu, a u naredne dve godine došao do pozicije predsednika i glavnog izvršnog direktora.

Može da se kaže da je ostvario svoj dečački san, pošto je još kao veoma mlad rekao da mu je želja da bude na čelu najveće luksuzne kompanije na svetu.

S bivšom suprugom En Devavrin ima dvoje dece, a u sadašnjem braku s kanadskom pijanistkinjom Elen Mersije, koju je oženio 1991. ima još troje.

Kažu i da je sam Arno talentovani pijanista.

Takođe je i veliki fan tenisa, a prema nekim navodima, deca su mu za jedan rođendan omogućila da igra s Rodžerom Federerom.

Ljubitelj je umetnosti, a njegova kolekcija umetnina sadrži i radove Pabla Pikasa.

Sakuplja i luksuzna vozila i nakit. Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi mu je dobar prijatelj, a bliske veze ima i sa sadašnjim Emanuelom Makronom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.