Bong Jun Ho: O zlu kapitalizma 1Foto: EPA-EFE/ GUILLAUME HORCAJUELO

Ovo je njegov sedmi dugometražni film. Reč je o crnoj komediji u kojoj se oslikavaju odnosi dve porodice iz više i niže klase. Sam Jun kaže da je „osmišljavajući režiju i pišući scenario za svoj film imao na umu da u savremenom društvu ima mnogo porodica poput ove dve koje se, kada ništa ne funkcioniše, posvećuju parazitiranju“.

Ovaj film ne odstupa od njegovih prethodnih dela u kojima je ukazivao na potrebu kolektivnog suprotstavljanja zlom i opakom licu kapitalizma kao vladajućeg društvenog sistema. Tim problemom bavio se još u svom filmu „Domaćin“ iz 2006. godine. „Što se kapitalizma tiče, treba samo da pogledate dnevne novine.

Neko može da pomisli kako sam u ‘Parazitu’ preterao sa crnim humorom, ali to i te kako ima veze sa stvarnim životom. Najstrašnije je to što nam alternativa kapitalizmu za sada nije poznata i to što je sve teže uspeti se iz niže društvene klase na višu“, kazao je reditelj.

Jun Ho međunarodni uspeh doživljava sa filmom „Sećanje na ubistvo“ 2003. godine. S tim ostvarenjem dobio je nagradu za najbolju režiju na festivalu u San Sebastijanu. Film se zasniva na istinitim događajima, odnosno istrazi dvoje novinara koji pokušavaju da razotkriju vrlo neobična ubistva i pozadinu koja se krije iza njih.

Prošle godine je Junov film „Okja“ prikazan na Kanskom festivalu. Malo je falilo i da dobije Zlatnu palmu, ali izbio je problem pošto se kao glavni producent pojavio Netfliks koji nije klasičan distributer nego striming platforma na internetu, a pravila festivala nalažu da film u konkurenciji za nagrade mora da bude prethodno pušten u klasičnu bioskopsku distribuciju.

Bong Jun Ho rođen je 1969. u gradu Daegu, odrastao je u intelektualno podsticajnoj sredini. NJegov otac Bong Sang Gjin bio je grafički dizajner, a baka po majci poznata južnokorejska književnica Park Tae Von, čiji se roman „Jedan dan u životu romanopisca Guba“ smatra za veoma bitno delo savremene južnokorejske književnosti.

NJegov stariji brat je profesor engleskog jezika i književnosti koju predaje na Nacionalnom univerzitetu u Seulu, a mlađa sestra mu je modna kreatorka. Kada je budućnost sveta u pitanju, Jun Ho kaže: „Začuđen sam i tužan. Mojoj zemlji, kao i ostatku sveta, ne piše se dobro. Ovladao je pesimizam. Treba da zbijemo redove.“