Boris Milošević: Srbin u Vladi Hrvatske 1Boris Milošević Foto: printscreen youtube

Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) izabran je za jednog od četiri potpredsednika nove hrvatske vlade premijera Andreja Plenkovića.

Nakon Slobodana Uzelca, Milošević je drugi srpski političar koji će postati potpredsednik vlade u Zagrebu.

Spreman je, kaže, da doprinese smirivanju atmosfere u društvu koju „stalno zagađuju razni politički akteri koji nemaju drugi politički sadržaj nego dizanje tenzija protiv drugog i drugačijeg, najčešće Srba“.

„Graditi atmosferu pomirenja i dijaloga bez diskriminacije i stigmatizacije kako Srba, Roma, tako i svih koji su žrtve tih negativnih pojava u društvu“, poručio je Milošević, koji u novoj hrvatskoj vladi neće imati portfelj, ali će biti zadužen za brigu o ljudskim pravima.

Dodao je i da radikalna desnica više nama uticaja ni u vladi, niti u HDZ-u. Kao cilj je istakao i ostvarenje pomaka u oblasti obrazovanja nacionalnih manjina kao i ostvarivanje prava na jezik i pismo.

Dosadašnji Miloševićevi saradnici za njega samo imaju reči hvale – stručan, vredan i odmeren. Poznat je kao političar koji je imao dobre odnose i sa levim i desnim političkim blokom.

Pre političke karijere bio je pripravnik u Opštinskom sudu u Benkovcu, radio je i kao sekretar opštine Kistanje, a nakon selidbe u Zagreb radio je kao pravni savetnik u Srpskom narodnom veću.

Ozbiljnu političku karijeru započinje 2012, kada postaje pomoćnik tadašnjeg ministra Arsena Bauka u Ministarstvu uprave i šef Uprave za politički sistem i lokalnu regionalnu samoupravu.

Na izborima 2016. izabran je za saborskog zastupnika kada postaje predsednik Kluba zastupnika SDSS-a. Pre godinu dana je imenovan za predsednika Srpskog narodnog veća, kao naslednik Milorada Pupovca, koji je 22 godine vodio SNV.

Zalagao se za upotrebu ćiriličnog pisma navodeći da „ćirilica simbolizuje Srbe u Hrvatskoj“, te da oni koji kažu da to pismo nije poželjno zapravo žele reći da su Srbi ti koji su nepoželjni. Milošević (46) je rođen u Šibeniku, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Pravni fakultet je završio u Rijeci, a kasnije na Pravnom fakultetu u Zagrebu upisuje postdiplomske studije iz javnog prava i uprave.

Miloševićeva supruga radi u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji „Kantakuzina Katarina Branković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.