Danijel Sinani: Na strani studenata 1Foto: Miroslav Dragojević

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Danijel Sinani novi je dekan te visokoškolske ustanove.

On je bio jedini kandidat za to mesto, imajući u vidu da je na sednici Naučno-nastavnog veća pomenutog fakulteta takav predlog podržalo 227 profesora.

Na radaru šire javnosti, Danijel Sinani je naročito zasvetleo septembra 2019. godine, kada je zajedno sa bivšom rektorkom Univerziteta u Beogradu Ivankom Popović došao da pregovara sa studentima, koji su 12 dana blokirali zgradu Rektorata, a čiji se jedan od ključnih zahteva ticao validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog.

Sinani će kasnije izjaviti da se od trenutka kada se on uključio zapravo prešlo na razgovore, a ne na pregovore, jer sa studentima ne treba pregovarati, zato što se ne radi o dve različite strane, dva tima, već su na istim pozicijama.

Novi dekan Filozofskog fakulteta zbog svog angažmana tih dana upao je i „u zahvat“ urednika i svevoditelja televizije Hepi Milomira Marića, koji je u jutarnjem terminu izrekao da je Sinani „sumnjivog prezimena“, govoreći još da predaje albanski jezik i da je profesor „roka mandoljine“.

Nadležni organi, tada nisu reagovali zbog vređanja Sinanija na nacionalnoj osnovi, a osudu je uputila jedino poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Krivičnu prijavu protiv Marića zbog povrede ugleda, rasne, verske i druge netrpeljivosti podneli su Fondacija Slavko Ćuruvija i još tri novinarska udruženja, ali je ona, pogađate, odbačena, što sve govori o našim institucijama i našem građanskom moralu.

A ko je i čime se sve bavi Danijel Sinani? „Si-vi“ dekana je podugačak, a mi ćemo izdvojiti ono najosnovnije. Sinani na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta kao redovni profesor predaje Narodnu religiju Srba i Nacionalnu etnologiju, kao i još nekoliko predmeta.

Rođen je 1973. godine u Kraljevu. Osnovnu i srednju školu završio je u Beogradu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Odeljenju za etnologiju i antropologiju fakulteta na čijem je sada čelu. Dugogodišnji je predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije i u vreme njegovog mandata su na Uneskovu listu reprezentativnog svetskog kulturnog nasleđa upisane porodična slava, tradicionalna igra kolo i pevanje uz gusle. Otac je dve ćerke.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.