Dijana Hrkalović: Naprednjakinja 1Foto: MUP

Otišla Hrkalovićeva u diplomatiju, nazad u BIA, ili na bilo koju drugu višu ili nižu poziciju – to je posledica igre moći u vrhu vladajuće partije.

U najširim krugovima se tvrdi da unutar Srpske napredne stranke postoje dve struje, od kojih jednu predvodi Hrkalovićkin dosadašnji nadređeni ministar policije i potpredsednik stranke Nebojša Stefanović. Na čelu druge je navodno Andrej Vučić. Prema tim uvidima, do podele došlo je ubrzo nakon potpunog poraza i povlačenja bivšeg predsednika Tomislava Nikolića 2017. To možda i nije podela, već nezadovoljstvo jednih učinkom drugih.

Ali, da napetost postoji najbolje se videlo pre godinu dana u slučaju lažnog nestanka lažnog novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića. NJega je „pronašla“ i u Beograd dovezla upravo Hrkalovićeva, a na pres-konferenciji na kojoj su se konačno zajedno pojavili, direktor BIA Bratislav Gašić bio je pod vidnim stresom, za razliku od uvek hladnokrvnog Stefanovića.

To je bio samo jedan od slučajeva interesantnim javnosti, u kojima se u neočekivanim ulogama pojavljuje Hrkalovićeva. Opozicija smatra da ona više nije državni sekretar zato što je kompromitovala izborni proces time što je boravila u policijskoj stanici u Lučanima, na lokalnim izborima u septembru.

Posle objavljenih snimaka svađe sa Boškom Obradovićem usred stanice, za koju su u Dverima tvrdili da je privremeni izborni štab SNS-a, Hrkalovićeva se zaista ređe pojavljivala u medijima. Oglašavala se povremeno – kao prilikom glasanja na kome Kosovo nije ušlo u Interpol, ili radi podnošenja tužbe za klevetu protiv glumca Sergeja Trifunovića, kada je on dospeo na čelo opozicionog PSG.

Dijana Hrkalović se prvi put pojavljuje u javnosti u svojstvu zaposlene u vrhu BIA u vreme direktora Aleksandra Đorđevića. Važi za prvoborca SNS-a, tvrdi se da i dalje predano radi da doprinese pobedama stranke. Portali su objavili da je protiv nje i grupe naprednjaka podneta prijava za fizički napad iz 2012. Prijavu je podneo član nepoznatog „Udruženja pravde i prava“. Tvrdi se i da je bila u vezi sa žandarmom Nenadom Vučkovićem, navodno bliskim sa Aleksandrom Stankovićem, vođom navijačke grupe Janjičari, ubijenim 2016.

Dijana Hrkalović je u MUP došla iz BIA 2014. na mesto zamenice šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova, odakle je 2015. prešla u Upravu kriminalističke policije na mesto sekretarke UKP-a. Za državnu sekretarku izabrana je 20. jula 2017. Rođena je 1987. godine, navodi se da je završila državni fakultet, odsek za psihologiju.