Dragan Šormaz: Profesionalni političar 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Socijalisti su ga optužili da je preletač bez uticaja u SNS, NATO lobista i političar „bez specifične težine“. Da socijalisti nisu u pravu i da se na Šormaza itekako računa govori i činjenica da je već sedam mandata poslanik u Skupštini Srbije.

Doduše svoj poslanički staž započeo je kao član i funkcioner Demokratske stranke Srbije u koju se učlanio odmah nakon njenog osnivanja 1992. godine. Zarad DSS svojevremeno je bio spreman da zarati i sa tada veoma moćnim čovekom, Bebom Popovićem, kome je, dok su drugi ćutali, hrabro znao da pripreti da će se njime pozabaviti istražni policijski organi. Predano je Šormaz branio i Vojislava Koštunicu sve do aprila 2010. godine kada je isključen iz DSS i tada je shvatio da je“ Koštunica sujetni čovek u godinama koji sad može samo da načini štetu“.

Par meseci bio je nezavisni poslanik, odbijajući da DSS vrati poslanički mandat, a onda se priklonio SNS. Naprednjaci su ga prihvatili oberučke, uprkos tome što je Tomislav Nikolić mesecima dokazivao u parlamentu da se u Šumadiji ljudska glupost označava mernom jedinicom „jedan Šormaz“.

Neprolazni Šormaz i danas je poslanik SNS i ne samo to, već je i član brojnih skupštinskih odbora i šef delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. ON negira da je „najveći NATO lobista“, jer se, kaže, zalaže za saradnju sa NATO, a ne za ulazak u alijansu. Za Šormaza njegove kolege naprednjaci često kažu da je na „svoju ruku, da solira i ne priznaje autoritete. Kao primer navode sednicu Odbora za evropske integracije na kojoj se, pred Majklom Davenportom pojavio u pamučnoj roze majici sa kratkim rukavima. „Kao da je došao iz lova“, tvrdile su.

Doduše Šormaz i jeste lovac i čak je pet godina bio predsednik Lovačkog saveza Srbije, odakle je, kako su mediji pisali, nakon više pokušaja smene prošle godine. „Pobedila je decentralizacija Saveza“, ocenio je potom.

Rođen je 1967. u Drvaru. Pošto mu je otac bio sudija, često su se selili, pa je živeo u Lebanu, Negotinu, Velikoj Plani, Požarevcu. U zvaničnoj biografiji navodi da je po zanimanju tehničar za poslove radnih odnosa, ali ne i u kojoj obrazovnoj instituciji je stekao to zvanje. Za sebe voli da kaže da je profesionalni političar. Oženjen je i otac dvoje dece sin Luke i ćerke Anđelije.