Ebrahim Raisi: Predsednik iz "komisije smrti" 1Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Ubedljivi pobednik izbora u Iranu, kako je bilo izvesno i pre glasanja, je Ebrahim Raisi.

Kandidatura Raisija, koji je na spisku sankcija SAD i EU zbog uloge u masovnim pogubljenjima 1988, dovela do je velike apatije među biračima koji su ionako razočarani zbog neuspelih ekonomskih reformi – izlaznost je bila najmanja od Islamske revolucije 1979.

Pri tom, učešće na izborima bilo je onemogućeno za nekoliko drugih kandidata, kritičari režima su ih bojkotovali dok nadmetanje za osmog predsednika Islamske Republike nisu pratili ni međunarodni posmatrači.

Raisi je na svom putu na mesto broj dva u državi imao čvrstu zaleđinu prvog i neprikosnovenog – ajatolaha Ali Hamneia za koga je ishod izbora, kako je kazao, „poraz neprijateljske propagande“.

Ultarkonzervativni Raisi je poznat po svojoj antizapadnoj retorici zbog čega je stekao kredibilitet kod ajatolaha koji ga je pre dve godine postavio na funkciju prvog čoveka pravosuđa. Tokom kampanje nije otkrio detalje svog političko-ekonomskog programa ali je nagovestio da podržava obnovu nuklearnog sporazuma iz 2015.

Zbog njegove uloge u „komisiji smrti“ koja je, kako se navodi, ubijala protivnike režima, organizacija Amnesti International pozvala je tokom vikenda da se protiv Raisija pokrene istraga. „To što je čovek postao predsednik umesto da odgovara za zločine protiv čovečnosti jeste gorko podsećanje da u Iranu vlada nekažnjivost“, kazala je generalna sekretarka AI Anješ Kalamar, koja je podsetila da je on 1988. bio zamenik tužioca na Revolucionarnom sudu.

Raisi potiče iz konzervativne muslimanske porodice iz Mašada, gde je grobnica Imama Reze – važno mesto za šiitske hodočasnike. Prošao je teološko obrazovanje i ima rang hodžatoleslama (autoritet islama) – iznad toga je samo ajatolah. Mnogi ga vide u budućnosti na mesto novog Vrhovnog vođe.

Posle Islamske revolucije 1979. tada dvadesetogodišnji Raisi postao je državni tužilac u Karadžu, kasnije i sudija.

Novi predsednik zatiče zemlju koju izjeda inflacija od 40 odsto godišnje, pa će ekonomija biti veliki izazov. Očekuje se i još tvrđa retorika prema Izraelu i, možda, još manja slobode mišljenja. Kao šef pravosuđa, Raisi je „kumovao“ zabrani upotrebe aplikacije Signal koja služi sigurnoj razmeni poruka, a od januara ova aplikacija više nema prolaza u Iranu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.