Fljorim Ejupi: Oliverov ubica ili Vučićevo strašilo 1

„Zašto ne možemo da dobijemo snimke sa aerodroma u Tirani? Na aerodrom Rinas u Tirani sleteo je iz Nemačke Fljorim Ejupi, koji je u toj zemlji bio pod prismotrom. Kretao se prema Kosovu, došao tamo, ubrzo napustio našu teritoriju, a potom se ponovo preko Albanije vratio u Nemačku. Ko je Adžmedin Zekaj, koji je promenio svoje ime u LJiram Zekaj? Šta su oni radili u Mitrovici u vreme ubistva? – pitao je Vučić ograđujući se da se još uvek prikupljaju dokazi.

Nakon ovog nastupa, ako je verovati kosovskoj Gazeti, pravni zastupnik Fljorima Ejupija prijavio je (bez preciziranja šta to znači) predsednika Vučića pravosuđu Nemačke.

„Ja, kao advokat ubeđen sam da koliko puta se pomene sada optuženi za ovo ubistvo Milan Radoičić, aktivira se srpski predsednik, nastojeći da mu očisti ime, a ovoga puta je našao jedno lice koje nema veze sa ovim slučajem.

Prema Vučićevim rečima, BIA i MUP Srbije dokazali su da je Radoičić čist, a da je navodno Fljorim Ejupi ovo delo počinio. Da ova propaganda više ne može da prođe, naučili su i građani Srbije“, reči su Mahmuta Haljimija, Ejupijevog advokata koje je preneo portal KoSSev.

O samom Ejupiju ima jako malo pouzdanih podataka. Oni dostupni govore da se radi o čoveku za koga ne bi bilo nezamislivo da počini zločin za koji se optužuje. Međunarodno sudsko veće UNMIK-a osudilo ga je 2008. na četrdeset godina zatvora zbog terorizma i ubistva 12 osoba srpske nacionalnosti u Podujevu.

Dokazano je u prvom stepenu da je februara 2001. učestvovao u podmetanju mine ispod magistralnog puta Niš – Priština kod sela Livadice koja je podigla u vazduh prvi autobus iz konvoja koji je na Zadušnice građane srpske nacionalnosti vozio u Gračanicu. Ejupija je u drugom stepenu oslobodio Vrhovni sud Kosova zbog nedostatka dokaza.

Nakon terorističkog napada bio je uhapšen, ali je pod nerazjašnjenim okolnostima pobegao iz baze Bondstil. Uhapšen je tek 2004. godine nakon pogroma na Kosovu u kojima je, kako pišu srpski mediji, imao zapaženu ulogu.

Sumnjičio se za ubistvo dvojice bliskih saradnika predsednika Kosova Ibrahima Rugove, a u Nemačkoj je bio osuđen za trgovinu narkoticima.