Frensis Tijafo: Afroamerički san tenisera koji je eliminisao Nadala sa US opena 1EPA-EFE/CJ GUNTHER

Na 0-40 (u poslednjem gemu), noge su mi bile kao cement. Samo nisam želeo da serviram za meč“, rekao je posle najveće pobede u karijeri, nad Rafaelom Nadalom u četvrtom kolu US opena.

Frensis Tijafo rođen pre 24 godine u Merilendu tako je postao prvi Amerikanac u četvrtfinalu Njujorka još od Iznera i Rodika koji su to uspeli još 2011.

I to nije jedini “rekord” u njegovoj karijeri koja je još specifična i po drugim stvarima.

Frensis je sin imigranata iz Sijera Leonea gde je tada besneo građanski rat.

Njegov otac emigrirao je u SAD 1993, a njegova majka tri godine kasnije kad je na luttriji dobila “zelenu kartu” i desilo se da se sretnu na više od sedam hiljada kilometara daleko od kuće.

Majka Alfina je radila duple smene kao medicinska sestra, a otac Konstant je bio radnik na gradilištu kada se pravio Juniorski teniski centar u Merilendu.

Po završetku radova dobio je posao domara i kancelariju u kojoj je mogao da živi.

Frensis je već od treće godine udarao lopticom od zid, a posao njegovog oca omogućio mu je da zaobiđe regularne cene za termine i članarine za treniranje (godišnji juniorski program koštao je 27.500 dolara).

Miša Kuznjecov postao je mentor Frensisu i često mu iz sopstvenog džepa kupovao patike, plaćao za učešća na turnirima…

Vršnjaci su ismevali Frensisa zbog odeće koja nije bila “firmirana“, kao i zbog ponekad bušnih patika.

Sa majkom je išao na neku proslavu u Sijera Leone i to mu je promenilo pogled na život.

Tada sam video šta je pravo siromaštvo. Shvatili smo da mi nismo bogati, ali da smo blagosloveni – imamo hranu na stolu svakog dana, roditelje koji nas vole, TV. Nije baš užasno, zar ne? Posle toga nisam brbljao, bio sam najsrećnije dete na svetu“.

Frensis je sa 15 godina postao najmađi šampion Oranž boula u istoriji, osvajanjem Delrej biča i najmlađi Amerikanac od Endija Rodika koji je osvojio ATP turnir.

Teniski idol bio mu je Huan Martin del Potro koji je bio prvi koji mu se potpisao na lopticu. Kasnije su odigrali dva meča i obojica imaju po jednu pobedu.

Voli da igra i gleda košarku i navijač je Vašington Vizardsa, ali i klubova iz istog grada u dugim sportovima, a omiljeni igrač mu je Kevin Durent.

Frensis je svestan da je jedan od samo nekoliko Afroamerikanaca na ATP turu, pa i svoje misije u tom smislu.

Veliki mi je motiv da ohrabrim više crnih ljudi da igraju tenis. Ali da inspirišem mlade uopšte, bez obzira na boju kože”.

Ima brata blizanca Frenklina, kad nije na turnirima živi u Orlandu (Florida), a od tenisa je do sad zaradio nešto više od šest miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.