Goran Kozić: Krici i jauci 1Foto: Printscreen youtube

„Izvinjavam se svima koje sam svojim načinom pisanja uvredio, ili ponizio. Izvinjavam se svojoj porodici, svojoj deci i državnom vrhu. Zaključio sam da je moj pristup uređivanju novina neprihvatljiv“, naveo je Goran Kozić, dojučerašnji savetnik glavnog i odgovornog urednika Ilustrovane politike u obrazloženju ostavke na sva uređivačka mesta u Politikinoj kući.

Ostavku je podneo nakon što je predsednik Srbije osudio naslovnu stranu ovog nedeljnika.

Devedesetih godina, u vreme Miloševića, Kozić je u Politikinoj kući žario i palio. Do samog vrha tog tadašnjeg medijskog giganta vinuo se zahvaljujući rubrici Odjeci i reagovanja, koju je običan svet sa zgražanjem nazivao „krici i jauci“, mada je on sam tvrdio da je „pravo Politikino dete“, da je prošao kompletan novinarski put od beogradske rubrike do urednika, kao i da je bio prvi izveštač koji je stigao u Bukurešt 1989. godine. Devedesetih godina Kozić je postao poznat i po svojim kolumnama u kojima se uglavnom obračunavao sa neistomišljenicima, mereći im patriotska krvna zrnca i saopštavajući ono što je bračni par Milošević – Marković hteo. Te svoje kolumne kasnije je sakupio i objavio pod nazivom „Škripa penkala“, a u isto vreme objavljuje i priče „Krčma na glavnom drumu „. Objašnjavajući zbog čega taj naziv, naveo je da se pod ovim našim nebom svako ponaša kao u krčmi u koju uđe kad hoće, a kad izlazi urla i lupa vratima.

Petog oktobra, Kozić, tada glavni i odgovorni urednik Televizije Politika nije „urlao ni lupao vratima “ , već je kako tvrde zaposleni tiho „zbrisao“ iz te kuće kroz garažu i štampariju. A onda ga jedno vreme nije bilo. Bilo je pokušaja vaskrsavanja kroz Radio Fokus i Pravdu, ali bezuspešnih. Zahvaljujući venčanom kumu Aleksandru Vučiću , kako tvrde pojedini poznavaoci njegovog lika i dela, Kozić je, nakon dolaska naprednjaka na vlast avanzovao, uređujući Voždovačke novine i list JKP Vodovod i kanalizacija, a onda se nakon šesnaest godina suđenja sa Politikom na velika vrata kroz kolumne vratio u kuću odakle je isteran.

Nastavio je u Politici tamo gde je stao oktobra 2000. pišući o Žutima, Đinđićevom paktu sa đavolom, soroševcima, zlim vremenima i zloj Vesni Pešić. A onda je odlučio da prekine saradnju sa tim listom, objašnjavajući da je tu odluku doneo kada je video da se u danu u kojem „predsednik države daje intervju listu ‘Alo’, na naslovnoj strani ‘Politike’, kao ‘najmoćnijeg lista’ na Balkanu, nalazi tekst o industriji nameštaja“. Međutim, nije daleko otišao, samo ulaz dalje u sigurnu kuću za Miloševićeve nekadašnje kadrove – Ilustrovanu Politiku.

Iako su mu roditelji poreklom Piroćanci, rođen je u Beogradu 1959. godine. Oženjen je novinarkom Aidom Đedović i ima dvoje dece.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Goran Kozić: Krici i jauci”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.