Igor Brnabić: Prozvani direktor, premijerkin brat 1Foto: N1

Nakon što je Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, Republičkom javnom tužilaštvu u Beogradu predala dokumente za koje tvrdi da su dokaz da je kompanija Aseko za dve godine od izbora Ane Brnabić na funkciju premijerke iz budžeta inkasirala 40 miliona evra, ime njenog brata Igora, Brnabića, inače direktora pomenute poljske kompanije za Srbiju, ponovo je dospelo u žižu javnosti.

I ranije su se mogle čuti optužbe da stariji brat Ane Brnabić svoj biznis razvija koristići poziciju koju u Vladi ima njegova sestra, a sada je to ponovo aktuelizovano odlukom Marinike Tepić da o navodnim malverzacijama upozna i tužilaštvo.

Naravno, odmah je usledio i odgovor Aseko u kome se ističe da je kompanija „danima izložena organizovanoj kampanji, tokom koje se iznose neistine o njenom poslovanju, i pored činjenice da su javno dostupni svi podaci o poslovanju kompanije sa javnim sektorom“.

Igor Brnabić direktor je srpskog ogranka Aseko SEE.

Kao mlad prodavac započeo je karijeru u firmi Peksim, koju su formirali on kao manjinski partner, i Mihail Petreski.

Ta firma se bavila razvojem softvera i rešenja za bankarsku industriju i tokom devedesetih i dvehiljaditih je postala dominantna IT kuća u toj oblasti.

Većinsko vlasništvo Peksima, oko 60 odsto, kasnije je prodato poljskoj kompaniji Aseko.

Igor Brnabić je na mesto direktora ogranka za Srbiju imenovan u februaru 2017. godine.

Poslednji posao u IT sektoru sklopljen je za doradu aplikacije koju je ta firma prvobitno i napravila.

Ta dorada koštala je čak 22 miliona dinara.

Aplikaciju je trebalo doraditi zbog programa podrške privredi koji je usvojila Vlada Srbije, a kako se u dokumentu koji je dospeo u posed medija navodi, „podrazumeva usklađivanje aplikacije sa funkcionalnostima elektronske pisarnice“.

Za tu korekciju Aseko je tražio 22.600.000 dinara, a Komisija je od te kompanije tražila da spusti cenu, što je ona odbila“.

Igor Brnabić je bio zaposlen u više renomiranih kompanija pa je tako obavljao funkciju menadžera u Sagi, bio direktor prodaje u SAP-u i inženjera prodaje u Ibis-sis/Simnes.

Poseduje diplomu iz menadžmenta stečenu na institutu „Kurt Boš“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.