Igor Brnabić: Prozvani direktor, premijerkin brat 1Foto: N1

Nakon što je Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, Republičkom javnom tužilaštvu u Beogradu predala dokumente za koje tvrdi da su dokaz da je kompanija Aseko za dve godine od izbora Ane Brnabić na funkciju premijerke iz budžeta inkasirala 40 miliona evra, ime njenog brata Igora, Brnabića, inače direktora pomenute poljske kompanije za Srbiju, ponovo je dospelo u žižu javnosti.

I ranije su se mogle čuti optužbe da stariji brat Ane Brnabić svoj biznis razvija koristići poziciju koju u Vladi ima njegova sestra, a sada je to ponovo aktuelizovano odlukom Marinike Tepić da o navodnim malverzacijama upozna i tužilaštvo.

Naravno, odmah je usledio i odgovor Aseko u kome se ističe da je kompanija „danima izložena organizovanoj kampanji, tokom koje se iznose neistine o njenom poslovanju, i pored činjenice da su javno dostupni svi podaci o poslovanju kompanije sa javnim sektorom“.

Igor Brnabić direktor je srpskog ogranka Aseko SEE.

Kao mlad prodavac započeo je karijeru u firmi Peksim, koju su formirali on kao manjinski partner, i Mihail Petreski.

Ta firma se bavila razvojem softvera i rešenja za bankarsku industriju i tokom devedesetih i dvehiljaditih je postala dominantna IT kuća u toj oblasti.

Većinsko vlasništvo Peksima, oko 60 odsto, kasnije je prodato poljskoj kompaniji Aseko.

Igor Brnabić je na mesto direktora ogranka za Srbiju imenovan u februaru 2017. godine.

Poslednji posao u IT sektoru sklopljen je za doradu aplikacije koju je ta firma prvobitno i napravila.

Ta dorada koštala je čak 22 miliona dinara.

Aplikaciju je trebalo doraditi zbog programa podrške privredi koji je usvojila Vlada Srbije, a kako se u dokumentu koji je dospeo u posed medija navodi, „podrazumeva usklađivanje aplikacije sa funkcionalnostima elektronske pisarnice“.

Za tu korekciju Aseko je tražio 22.600.000 dinara, a Komisija je od te kompanije tražila da spusti cenu, što je ona odbila“.

Igor Brnabić je bio zaposlen u više renomiranih kompanija pa je tako obavljao funkciju menadžera u Sagi, bio direktor prodaje u SAP-u i inženjera prodaje u Ibis-sis/Simnes.

Poseduje diplomu iz menadžmenta stečenu na institutu „Kurt Boš“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

35 reagovanja na “Igor Brnabić: Prozvani direktor, premijerkin brat”

 1. Već duže vreme tvrdim da je BRAT najbolje zanimanje u Srbiji.Setite se sve uspešne braće, da ih ne navodim.

  • E Vlado Vlado,
   po tvome, nije važno što neko krade, nego je važno ko je taj koji ga je uhvatio u krađi.

   • U mom selu postoji izreka: “ Nije kriv onaj što je prdn’o , nego onaj što je čuo“ !

  • Da ste imali šta da joj nađete, već odavno bi to uzneli u javnost. Pošto niste imali šta, preostaju vam samo paušalne, lažne, optužbe. Svi iz vaše „poštene“ stranke niste dostojni ni da joj čistite cipele.

  • Čovek je stekao diplomu na institutu? Iz menadžmenta? Pa ovo je gore nego Megatrend. A i sestra mu ima neki kurs sa nepoznate „obrazovne“ ustanove.

 2. Pomenuti Brnabić nije osnovao firmu sa Mihailom Petreskim! Pexim je nekada bio srpski Google i retki svetao primer kompanije gde se stručnost stavlja na prvo mesto. Sa prodajom Asseco-u stvari su se promenile ali tek sa dolaskom gospodina B firma je prodala dušu i svrstala se na tamnu stranu srpske ekonomije.

  • Stvarno? Samo zato što tu radi g- din B.? Svaka čast kako lako donosite zaključke…Žućkova lažljivica baci buvu i većina se – upeca…

   • Bez sestrice promet 1,8 sa sestricom promet 18 miliona…cifre nemaju boju,zutu,crnu…samo vrednost datu iz naseg dzepa i tvog

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.