Jelena Jaćimović: Mlada nada neke bolje Srbije 1Foto: Vladan Pavlović

Utorak, 9. novembar 2021. godine, biće zapamćen po hrabrom činu dve aktivistkinje za ljudska prava Jelene Jaćimović i Aide Ćorović.

One su zbog bacanja jaja na mural osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u centru Beograda doživele brutalno privođenje tzv. policajaca u civilu kao da su najveći kriminalci u Srbiji.

Tog utorka, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, Jelena i Aida su odlučile da se suprotstave režimu Aleksandra Vučića koji godinama štiti brojne ratne zločince.

Da je Vučiću važno da zaštiti mural čoveka koji je počinio genocid i hiljade majki i očeva zavio u crno, znamo svi još otkako je prelepljivao table u Bulevaru Zorana Đinđića natpisima Bulevar Ratka Mladića.

To su znale i Jelena i Aida, te su odlučile da se suprotstave odluci policije da zabrani skup koji je tog dana trebalo da se održi kako bi se uklonio Mladićev mural.

Osim njih dve, nikoga više od aktivistkinja i aktivista nije bilo. Bacile su jaja i na njih je krenuo stampedo desetak neuniformisanih likova, koji nisu želeli da pokažu legitimacije.

Jeleni su zavrnuli ruke, pribili uza zid. Sve je to staloženo podnela iako ima samo 29 godina.

Privođenje, maltretiranje, prekršajne prijave, napadi i pretnje koje svakodnevno dobija, neće je zaustaviti u borbi za neku bolju Srbiju u kojoj vladaju mir i podrška, a ne ratnohuškači i zločinci.

Jelena Jaćimović (umetničko ime Jachim) je ilustratorka i dizajnerka. Rođena je 1992. godine u Beogradu. Osnovne i master studije završila je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Grafika i knjiga.

Učestvovala je u nekoliko projekata koji se tiču obrazovanja i razvoja dece i mladih (projekat Škograd, UNICEF, Centar za integraciju mladih – pripremno predškolski program).

Sarađuje sa Fondom za humanitarno pravo, Befemom, Impulsom iz Tutina, Alternativnim centrom za devojke i Peščanikom iz Kruševca, Grupom 484 i Fondacijom „Jelena Šantić“.

U Memorijalnom centru u Potočarima izložena je njena stalna postavka ArchiWar o otporu protiv dominantne politike sećanja u Srbiji koja se ogleda u negiranju ratnih zločina i genocida počinjenih od strane srpskih snaga, glorifikaciji osuđenih ratnih zločinaca i vojske, kao i instrumentalizaciji srpskih žrtava.

Aktivistkinja je udruženja Ulice za bicikliste i Žena u crnom.

Dobitnica je Befem nagrade za aktivistički dizajn za 2019. godinu, kao i nagrade „Jelena Šantić“ za poseban doprinos razvoju zajednica kroz angažovanu kulturu 2020. godine. Aktivizmom se bavi kroz angažovani umetnički pristup jer, kako kaže za Danas, ništa drugo ne ume da radi, pa joj jedino preostaje da se tako bori za bolji svet.

Radila je ilustracije i za list Danas. Veliki je fan lika i dela Ljube Živkova.