Foto: FoNet/ AP

Prisustvo Putina, koji je pozivnicu za venčanje dobio kada je Knajsel posetila Moskvu, izazvalo je burna reagovanja pojedinih predstavnika austrijske političke scene, što je bilo očekivano imajući u vidu izuzetno zaoštrene odnose Kremlja i Evropske unije. S druge strane, čak i protivnici ruskog lidera tvrde da je on „ukrao šou“ nevesti. Kako su prenele svetske agencije, Putin je ministarki Knajsel kao svadbeni poklon doveo hor Kozaka i predao joj buket cveća žute boje, koju ona „posebno voli“. Nakon što se na venčanju zadržao oko sat i 20 minuta, predsednik Rusije otputovao je Berlin da bi se zvanično susreo sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Karin Knajsel je prošle godine postala ministarka za evropska pitanja i spoljne poslove u vladi kancelara Sebastijana Kurca. Neretko daje izjave u vezi sa migrantskom krizom. Između ostalog, smatra da će „migracije ubuduće sve manje biti prouzrokovane ratovima, a više time što ljudi kod kuće nisu mogli da sebi stvore status“. Diplomatijom je počela da se bavi pre gotovo tri decenije. Od 1990. do 1998. radila je u kabinetu ministra spoljnih poslova Austrija, a zatim je jedno vreme bila honorarna novinarka. Pisala je za nemačke i engleske štampane medije do 2003. godine, uglavnom analizirajući političku situaciju na Bliskom istoku, kao i stanje u domenu energetike. Takođe, od 1995. do 2004. predavala je na Institutu političkih nauka Univerziteta u Beču.

Rođena je 18. januara 1965. godine u Beču. Deo detinjstva provela je u Amanu, prestonici Jordana, gde je njen otac bio pilot u službi kralja Huseina Prvog. Studirala je pravo i arapski jezik na Univerzitetu u Beču od 1983. do 1987. Na istom univerzitetu je i doktorirala 1992. godine. Govori pet stranih jezika – engleski, francuski, arapski, španski i italijanski, a služi se hebrejskim i mađarskim. Prilikom zvanične posete Beogradu, u martu ove godine, izjavila je da joj je jedna omiljenih knjiga „Seobe“ Miloša Crnjanskog, „pomoću koje je shvatila odnos Beograda i Beča“.