Kasim Žomart Tokajev: Predsednik bez iznenađenja 1Foto: EPA-EFE/ IGOR KOVALENKO

Takav rezultat izbora nije iznenađenje, s obzirom da je Tokajeva za svog naslednika izabrao doskorašnji predsednik Nursultan Nazarbajev, koji je neočekivano podneo ostavku u martu. Tokajev je rekao da će nastaviti politiku Nazarbajeva, kao i da će ga pitati za savet o svim ključnim pitanjima.

Predsedničke izbore, prve nakon 30 godina vladavine Nazarbajeva, obeležili su najveći protesti stanovnika te bivše sovjetske države u poslednje tri godine i hapšenje oko 500 demonstranata, koji su protestovali u toj bivšoj sovjetskog republici zbog, kako su rekli, nepravednih izbora. Tokajev (66), jedini ozbiljni kandidat na izborima, bio je siguran u svoju pobedu uprkos tome što je u trci bilo još šest kandidata, a i analitičari su mu predviđali laganu pobedu.

Preostalih šest kandidata bili su nepoznati većini Kazahstanaca pre pokretanja svojih kratkih predizbornih kampanja prošlog meseca. Drugi po broju glasova je Amiržan Kosanov sa 16,2 odsto. Na izborima u Kazahstanu oko 12 miliona birača odlučivalo je ko će posle Nazarbajeva voditi jednu od najbogatijih centralnoazijskih država, a odziv na izborima bio je 77 odsto.

Pobeda Tokajeva, 66-godišnjeg karijernog diplomate, bila je očekivana pošto je imao podršku bivšeg predsednika Nursultana Nazarbajeva (78) koji je Kazahstanom vladao od sticanja nezavisnosti te zemlje 1991. godine, posle raspada bivšeg SSSR-a. Nazarbajev je na opšte iznenađenje u martu podneo ostavku nakon 30 godina na vlasti, ali je ostao jedna od ključnih figura u političkom životu zemlje. Tokajev je obećao da će nastaviti putem svog mentora, Nazarbajeva.

Pred novim predsednikom su važne reforme u socijalnoj politici, izgradnji stanova, zapošljavanju mladih, zdravstvu i prosveti.

Kašim Žomart Tokajev (rođen 17. maja 1953) kazahstanski je političar i diplomata. Preuzeo je mesto vršioca dužnosti predsednika Kazahstana 20. marta 2019. godine, nasledivši Nazarbajeva koji je podneo ostavku 19. marta. Bio je predsednik Senata Kazahstana od 16. oktobra 2013. do 19. marta 2019. i od 11. januara 2007. do 15. aprila 2011. godine. Tokajev je bio premijer Kazahstana od 1. oktobra 1999. do 28. januara 2002. i generalni direktor Kancelarije Ujedinjenih nacija u Ženevi od 12. marta 2011. do 16. oktobra 2013. godine.

Odmah pošto je postao vršilac dužnosti predsednika, Tokajev je predložio da se glavni grad, koji se do tada zvao Astana, ponese ime Nursultan u čast dotadašnjeg lidera, što je usvojeno u kazahstanskom parlamentu.