Kim DarokFoto:EPA-EFE MICHAEL REYNOLDS

Usledio je niz Trampovih komentara u kojima je Daroka, između ostalog, označio kao „pompeznu budalu“, pošto je pre toga zapretio da će prekinuti odnose administracije SAD sa ovim britanskim diplomatom. U obrazloženju svoje ostavke, Darok navodi da Trampove uvrede na njegov račun znače da on ne može da nastavi da obavlja svoj posao.

Darok je za britanskog ambasadora u SAD imenovan početkom 2016, a samo nekoliko meseci kasnije Dauning strit je njegov tamošnji rad ocenio kao odličan. U Vašingtonu je prvi put stupio na mesto ambasadora, ali iza sebe ima više od trideset godina dugu karijeru u diplomatiji.

Diplomatskoj službi se pridružio 1977. Od tada je u Forin ofisu bio na različitim pozicijama, uključujući poziciju šefa Odeljenja za zemlje Jadrana za vreme Dejtonskih pregovora, a radio je i kao privatni sekretar ministra zaduženog za Bliski istok, kontrolu naoružanja i zemlje Istočne Evrope.

Godine 1989. je poslat u Rim kao prvi sekretar u tamošnjoj ambasadi. Nakon četiri godine se vratio u London i kasnije bio imenovan za zamenika šefa odeljenja za Evropsku uniju u ministarstvu i od tada će godinama raditi na pitanjima u vezi sa EU.

Jedno vreme je proveo u Briselu kao savetnik stalne misije Ujedinjenog Kraljevstva u EU. Po povratku u London je bio šef odeljenja za odnose s medijima u Forin ofisu, 2000. je postavljen za direktora, a 2003. za generalnog direktora Odeljenja za poslove EU. Naredne godine je postao savetnik za pitanja EU tadašnjeg premijera Tonija Blera.

U Brisel ponovo odlazi 2007. kao stalni predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva u EU. U januaru 2012. je imenovan za savetnika za nacionalnu bezbednost tadašnjeg premijera Dejvida Kamerona.

Pitanja na kojima je radio bezbednosni tim koji je predvodio obuhvatala su uspon Islamske države u Iraku i Siriji, rusku vojnu intervenciju na Krimu, nuklearnu pretnju Irana i pad Vlade u Libiji. Sa te funkcije je i otišao na ambasadorsko mesto u SAD.

Kim Darok je rođen 1954. u Južnom Stenliju, okrug Daram. Studirao je zoologiju na Univerzitetu Daram.