Klemens Tenis: Vučićev mesar 1Foto: EPA-EFE/ FRIEDEMANN VOGEL

Tenis nije došao, nije ni Mercedes, ali Klemens, čovek koji je od kasapskog stola stigao do najveće nemačke industrije mesa kojoj su njegov stariji brat i on nadenuli sopstveno prezime, u Srbiji je bio više puta. Obećavao je svetlu budućnost: četiri miliona svinja, 10 farmi, stotine miliona evra.

Ništa od toga se nije ostvarilo i mada će mnogi reći – na sreću – jer je svinjarstvo „prljav posao“ – to je za Srbiju nesumnjivo šteta. Pod pretpostavkom da bi nemački investitor sa sobom doneo najbolju svetsku praksu u upravljanju jednom ovakvom industrijom, ekološke štete ne bi bilo. Na kraju krajeva, jedna Danska, zemlja veličine pola Srbije, godišnje uzgaja čak 18 miliona svinja.

Međutim, baš ta najbolja svetska praksa, već godinama muči Tenisa. U Nemačkoj je optuživan za izrabljivanje radnika iz istočne Evrope, angažovanih preko podizvođača, gde su radili po 10-12 sati dnevno, šest dana u nedelji, u dvosobnim stanovima spavalo po njih devetoro, za taj smeštaj kompaniji plaćali 2.000 evra mesečno, plaćali 100 evra iznajmljivanje sopstvene uniforme i sve tome slično.

Antikartelska agencija ga je kaznila sa 128 miliona evra zbog nameštanja cena, ali je pomoću prebacivanja korporativnih aktivnosti s jedne na drugu firmu i kasnije njihovog gašenja, uspeo da izbegne plaćanje kazne, jer zakonski država nije imala od koga da je naplati. Posle toga je i zakon promenjen da se tako nešto ne bi ponovilo.

Sada je Tenis ponovo u problemu, optužen za rasizam i diskriminatorsko ponašanje.

Povod je njegova izjava da bi nemačka država trebalo da prestane da povećava poreze radi zaštite životne sredine i da umesto toga počne da gradi elektrane u Africi, „jer će tad Afrikanci prestati da seku drveće i proizvode bebe kada je mrak“. Sam Tenis je inače odrastao u porodici sa šestoro dece.

Optužbe za rasizam se od tada ređaju, ali Tenisa to neće pogoditi. Najteža „kazna“ mu je što ga je bundesligaš Šalke na čijem je čelu suspendovao na tri meseca, pritom ga oslobodivši optužbi za rasizam.

Zanimljivo je da je podrška Tenisu došla s neočekivanog mesta – iz kabineta Angele Merkel.

„Pitanja koja je Tenis pokrenuo, kao što je nestanak prašuma i rast populacije na afričkom kontinentu jesu stvarna i o njima se mora govoriti, ako treba i u kontroverznoj diskusiji“, rekao je Ginter Noke, lični predstavnik Merkelove za Afriku.

Bivši igrač Šalkea DŽerald Asamoa poreklom iz Gane, imao je drugačije viđenje: „NJegovi komentari su me iznenadili, šokirali i povredili. On vređa i mene i sve druge umešane“.

Nemačka inače emituje više ugljen dioksida nego čitav afrički kontinent.