Ko je mađarska predsednica koja je posetila Srbiju: Katalin Novak ne protivreči Orbanu 1Foto: EPA/EFFE/ANDREJ CUKIC

Katalin Novak, prva žena predsednica Mađarske, izabrana ove godine u mađarskom parlamentu, doputovala je u petak u prvu zvaničnu posetu Srbiji, gde ju je uz najviše državne počasti – crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države dočekao njen kolega iz Beograda – Aleksandar Vučić.

Po uticaju u Mađarskoj i odnosu prema mađarskom premijeru bolja domaćica Novakovoj možda bi bila premijerka Srbije Ana Brnabić, budući da za Novak kritičari kažu da se puno ne meša u svoj posao i ne protivreči premijeru Viktoru Orbanu.

Pritom je kao i Brnabić prva žena na toj funkciji i njen izbor je svojevrsno iznenađenje za Mađarsku ako se imaju u vidu izjave članova vladajuće Fides partije, čiji je i ona član, o ulozi žena u društvu i politici. Ipak, za Orbana je, kao i za Vučića, možda bio pametan potez što je izabrao Novak, računajući da će majka troje dece privući glasove i omekšati kritike. Novak je pred izbor tvrdila da neće biti instrument za proširenje moći premijera ili Fidesa, malo ko, kako se može čuti u Mađarskoj, očekuje da će žena koja redovno nosi minđuše sa imenom stranke biti protiv Orbanovih želja.

Pre predsedničke nominacije bila je ministarka za porodična pitanja, a mere koje je preduzimala u toj i demografskoj sferi Vučić najavljuje da će preuzeti za Srbiju. Prema njenim rečima, žene ne bi trebalo da se takmiče sa muškarcima, niti da veruju da moraju da zarađuju koliko i muškarci. Kaže i da je privilegija rađanje dece, čega se ne treba odreći u „pogrešno protumačenoj“ borbi za emancipaciju. Kada je o abortusu reč, Novak je u govoru kao predsednička kandidatkinja rekla da će „podržati one koji imaju za cilj da zaštite život od trenutka začeća“.

Kritičari joj stavljaju na teret i da je kao ministarka ignorisala probleme sa kojima se mnoge Mađarice suočavaju, kao što su razlika u platama polova, nedostatak državne podrške za brigu o deci i starima, dvostruko opterećenje plaćenih poslova i neplaćenog reproduktivnog rada, nasilja u porodici.

Rođena je 6. septembra 1977. Nakon što je 1996. završila srednje obrazovanje u Segedinu, studirala je ekonomiju na Korvinus univerzitetu u Budimpešti i pravo na Univerzitetu u Segedinu. Dok je bila studentkinja, dodatno je studirala u inostranstvu na Univerzitetu u zapadnom Parizu. Govori francuski, engleski i nemački.

Udata je i ima troje dece. Trči maratone, uživa u kuvanju, kliza se sa svojom decom. Suprug joj je ekonomista Ištvan Vereš, direktor Direkcije za finansijsko i devizno tržište tržište u Mađarskoj narodnoj banci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.