Kristijano Ronaldo: Humanitarac na delu 1Foto: EPA-EFE/ Julien Warnand

Portugalski fudbaler Kristijano Ronaldo donirao je svojeručno potpisani dres za lečenje Gavrila Đurđevića, starog samo godinu dana, koji je oboleo od spinalne mišićne atrofije.

Gavrilo je sa pet meseci primio prvu terapiju koja je dostupna u Srbiji, ali je za normalan dalji život neophodno i da ode na gensku terapiju čija cena iznosi preko milion dolara.

Dres zvezde Juventusa biće ponuđen na aukciji po početnoj ceni od milion dinara.

Ronaldo je saopštio da je čuo da je njegova kapitenska traka koju je u martu besno bacio na travu „Rajka Mitića“ prodata za 64.000 evra (pare su takođe uložene u lečenje Gavrila), te da je zato pristao da donira svoj dres i tako doprinese prikupljanju većih sredstava.

Ovakav potez Ronalda možda je iznenađenje samo za one koji ne prate njegove vanfudbalske aktivnosti, pošto je verovatno najveći filantrop među aktivnim sportistima.

Posle cunamija koji je zahvatio Indiju 2004. godine donirao je preko šest miliona dolara, što je bila tadašnja njegova celokupna zarada prve sezone u Mančester junajtedu.

Među najveće donacije spada i ona od pet miliona dolara upućena za pomoć porodicama žrtava zemljotresa na Nepalu 2005. godine.

Svake godine donira preko svoje fondacije u dobrotvorne svrhe kompletnu zaradu od bonusa za partije u Ligi šampiona (oko 500.000 evra po sezoni).

Ulagao je ogromne pare i u ekološke fondove, a najpoznatija je donacija od oko dva miliona američkih novčanica za spasavanje drva mangrova u Indoneziji.

Kristijano Ronaldo dos Santos Aveiro rođen je 5. februara 1985. godine u Madeiri.

Tokom karijere igrao je za Sporting, Mančester junajted, Real Madrid i Juventus (poslednjih dana aktuelna je priča o odlasku i iz torinskog kluba).

Osvojio je sve što se može osvojiti osim Svetskog prvenstva.

U svojoj vitrini između ostalog ima četiri Lige šampiona, dva Superkupa Evrope, tri FIFA Svetska prvenstva za klubove.

Otac je četvoro dece.

Prvi sin Kristijano Junior mu se rodio u Sjedinjenim Američkim Državama 2010. godine, ali je majka ostala nepoznata javnosti pošto je pristala da sa njim sklopi sporazum da ne otkriva svoj identitet.

Sa supermodelom Irinom Šajk dobio je preko surogat majke blizance Evu i Matea 2017. godine, a kasnije iste godine mu je Georgina Rodrigez, tada još uvek asistentkinja prodaje u radnji sa suvenirima (danas španski supermodel), rodila sina Alana Martina. Mrlju na blistavu karijeru stavile su dve optužbe za silovanje s kojima se suočio prethodnih godina.

Sa javnosti nepoznatom ženom, koja je tvrdila da ju je silovao u hotelu u Las Vegasu 2009. godine, nagodio se da povuče optužbe za iznos od 375.000 dolara.

U javnosti su se pojavile njene optužbe da ju je pozvao u sobu, a potom napao, dok je on tvrdio da je u pitanju bio „dobrovoljni pristanak na grublji polni odnos“.

Optužbu druge žene za silovanje sud je odbacio zbog nedostatka materijalnih dokaza i svedoka, kao i nemogućnosti dokazivanja osnovane sumnje.

Navodnoj žrtvi je pre početka sudskog procesa ponudio reparaciju od 200.000 dolara, ali do nagodbe nije došlo jer je tražila 600.000.