Liz Čejni: Smena zbog Trampa 1Foto: Beta/AP/Amanda Andrade-Rhoades

Republikanci u Predstavničkom domu Kongresa SAD izglasali su smenu Liz Čejni s pozicije jednog od lidera stranke zbog njene kritike bivšeg predsednika Donalda Trampa, koga je više puta osudila zbog njegovih neosnovanih tvrdnji da su predsednički izbori na kojima ga je porazio Džozef Bajden pokradeni.

„Ne možemo da dopustimo da nas bivši predsednik vuče nazad i od nas pravi saučesnike u svojim naporima da uništava našu demokratiju“, rekla je u utorak u svom obraćanju u Predstavničkom domu, što je dočekano negodovanjem.

Njena smena se ocenjuje kao potvrda da Tramp i nakon šest meseci od izbora ima snažan uticaj na stranku, piše Bi-Bi-Si, te se očekuje da će njeno mesto zauzeti neko ko je lojalan bivšem predsedniku.

Optuživši ga za podsticanje svojih pristalica da izazovu nerede na Kapitol hilu 6. januara u trenutku kada je Kongres donosio odluku o potvrdi Bajdenove pobede, Čejnijeva je kasnije bila među deset republikanaca koji su podržali njegov opoziv u Predstavničkom domu.

„Učiniću sve što mogu da obezbedim garancije da se bivši predsednik više nikada ne približi Ovalnoj kancelariji“, poručila je nakon svoje smene koju je kasnije nazvala „otvorenom paljbom“ u borbi da se „naša stranka vrati suštini i principima“.

Ona je u utorak takođe navela da njena partija ne može da podržava istinu ako podupire Trampove „pogrešne tvrdnje da je on pobedio na izborima 2020.“

Tramp ju je nakon njene smene nazvao „ogorčenim, užasnim ljudskim bićem“, koje „podržava argumente demokrata“.

Čejnijeva, republikanka iz države Vajoming i kćerka bivšeg potpredsednika SAD Dika Čejnija, od 2019. je bila predsedavajuća Konferencije Republikanske stranke u Predstavničkom domu, što je treća funkcija po važnosti u rukovodstvu partije u ovom domu Kongresa.

Prvi put za člana Predstavničkog doma je izabrana 2016, a svoju platformu je tada zasnovala na, između ostalog, obnovi snage i moći Amerike u svetu, težnji ka konzervativnim rešenjima za otvaranje novih radnih mesta, smanjenju poreza.

Pre toga je radila u Stejt departmentu i bila je zamenik pomoćnika državnog sekretara i glavni zamenik pomoćnika državnog sekretara za pitanja Bliskog istoka.

Liz Čejni je rođena 1966. u Medisonu, Viskonsin. Diplomirala je na Koledžu Kolorado i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Čikagu. Bavila se pravom u White & Case i u Međunarodnoj finansijskoj korporaciji.

Kao stručnjak za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku bila je i analitičarka u Foks njuzu.

U braku sa Filom Perijem ima petoro dece. Jedna je od suosnivača organizacije Keep America Safe.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.