Foto: Wikipedia

Naslov, koji je nastao, kako autor tvrdi, nakon što je imao ekskluzivan pristup Zapadnom krilu i obavio 200 intervjua sa ljudima bliskim Trampu, ali i sa samim američkim predsednikom sa kojim je razgovarao tri sata, podigao je veliku prašinu. Delovi objavljeni u pojedinim medijima doveli su do toga da knjiga bude objavljena nekoliko dana pre planiranog datuma i ubrzo postane bestseler na Amazonovoj listi najprodavanijih knjiga, a tome nisu mogli da stanu na put ni advokati američkog predsednika.

Knjiga, između ostalog, otkriva da je Trampova želja tokom kampanje bila da razvije svoj brend i proširi posao na osnivanje novih televizijskih mreža, kao i da je njegova supruga Melanija plakala u izbornoj noći, ali ne od sreće. Osim toga, Volf piše da Tramp naručuje hranu iz Mekdonaldsa jer se plaši da će ga neko otrovati, da ga bliski saradnici ne vole, kao i da se njegova ćerka Ivanka podsmeva njegovoj frizuri. Volf dovodi u pitanje i Trampov intelekt, ali i mentalno zdravlje, zbog čega smatra da nije sposoban za funkciju predsednika.

Sam Tramp negira da je Volf ikada razgovarao s njim i dovodi u pitanje njegov kredibilitet, dok knjigu vidi kao „lošu tabloidnu izmišljotinu“. Nakon pres- konferencije, novinaru je posvetio i seriju tvitova u kojima je između ostalog za sve okrivio demokrate, koji koriste „istu strategiju kao i protiv Ronalda Regana osamdesetih“. I pojedini američki novinari smatraju da je knjiga traljava, te da su zloupotrebljene neke nezvanične izjave, ali i da su Volfove ocene Trampa i stavova njegovih saradnika tačne.

Majkl Volf je stalni saradnik Holivud riportera, Njuzvika i brojnih drugih američkih i britanskih dnevnika i magazina, gde uglavnom piše o medijima. Objavio je nekoliko knjiga među kojima i „Autumn of the Moguls“, „Burn Rate“ i „Television is the New Television“. Najpoznatiji je po izdanju „The Man Who Owns the News“ iz 2010, o Rupert Merdoku. Knjiga je nastala nakon 50 sati razgovora sa čuvenim medijskim mogulom, a sam Merdok je po objavljivanju doveo u pitanje autentičnost nekih delova. Volf je rođen 1953. Završio je univerzitet Kolumbija, a još tokom studija počeo je da radi u Njujork tajmsu. Dobitnik je nekoliko novinarskih nagrada.