Marija Lukić: Borba do kraja 1

Trudim se da budem optimista, iako je sudski proces krenuo traljavo, sa nekoliko odlaganja i protivpravnom odlukom sudije Mladena Tipsarevića da na glavnom pretresu zabrani prisustvo novinarima. Ne znam da li Jutku zaista štiti Vučić, kako on kaže, ali sam spremna da ovo isteram do kraja, makar peške išla do Strazbura – rekla je Marija Lukić za Danas, dan nakon što je u Brusu bila jedna od govornica na protestu „1 od 5 miliona“.

Tokom dve godine, Marija je bila sekretarica predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke i pretrpela seksualno uznemiravanje, zbog čega je protiv njega podnela tužbu. NJoj se pridružilo još sedam žena koje su trpele isto, a više desetina njih je takođe svedočilo da ih je Jutka polno uznemiravao.

„Dve godine sam pokušavala da sačuvam dostojanstvo i egzistenciju svoje porodice, dok nisam skupila hrabrosti da ga prijavim, dok mi taj isti Milutin Jeličić nije rekao da mogu da ga prijavim „za šta god hoću jer njega čuva predsednik Vučić“, ovo je samo deo pisma koje je Marija Lukić napisala javnosti, ali i državnim funkcionerima, pre nego što je podnela tužbu. Nije mogla više da trpi nasilje, a na ovaj korak odlučila se jer je pisala svim relevantnim funkcionerima u zemlji, uključujući i predsednika Srbije, ali odgovora nije bilo.

Marija je dve godine bila sekretarica predsednika opštine Brus i tokom tog perioda od njega je dobila 15.000 poruka sa telefona. Jeličić ju je ljubio u usta protiv njene volje, dodirivao, stavljao ruku na grudi i zahtevao seksualni odnos kao uslov za napredovanje na poslu. S obzirom da se nasilje nastavljalo, a da niko nije stao u njenu zaštitu, Marija je sakupila dokaze o seksualnom uznemiravanju, pretnjama i mobingu koje je trpela od nadređenog, te ih je uz tužbu priložila sudu. Pakao koji je preživljavala tada je dobio dublju dimenziju. Istog momenta je dobila otkaz, ljudi bliski predsedniku opštine Brus i povereniku SNS za tu oblast, počeli su otvoreno da prete njoj i njenoj porodici. Opština je izdala naredbu da se njenom suprugu sruši lokal. On je u vlasništvu njenog supruga, a prethodno je bio njegovog oca. Doveli su ih na rub egzistencije, ne bi li ih uplašili i ućutkali.

Sve se to dešava u jeku naprednjačke kampanje „Stop nasilju nad ženama“, gde članice SNS drže transparente kojima navodno osuđuju ovakve pojave. Očigledno, samo kada je reč o njima, odnosno kada neko od opozicionara nespretno uvredi naprednjakinju. Dotle se pravi slučajevi nasilja zataškavaju, a nadležni se prave mrtvi.

Na društvenim mrežama je pokrenuta akcija za zaštitu Marije Lukić. Predsednik opštine Brus je trenutno pod sudskim postupkom, gde je negirao optužbe i, između ostalog, izjavio kako su žene napadale njega.

Marija Lukić je rođena 1988. godine. Po zanimanju je diplomirani ekonomista. Udata je i ima dva sina od devet i pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.