Foto: EPA/ ANDY RAIN

Fudbaler Arsenala bio je na udaru nemačkih medija zbog toga što se fotografisao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u jeku predizborne kampanje u toj zemlji.

Nemački tabloidi nisu imali milosti prema Ozilu i još jednom domaćem fudbaleru turskog porekla, Ilkaju Gundoganu, zbog fotografisanja sa Erdoganom, dovodeći u sumnju njihove motive igranja za „pancere“ kada ne prezaju od davanja podrške čoveku koga većina Evrope smatra modernim diktatorom. Gundogan se kasnije ogradio od te fotografije, navodeći da je napravio grešku jer ne podržava Erdoganovu apsolutističku politiku, dok se Ozil sve do sada nije oglašavao.

„Ako novinar ili komentator pronađu grešku u mojoj igri, onda to mogu da razumem. Ali, ne mogu da prihvatim to što mediji u Nemačkoj uporno krive moju višenacionalnu pripadnost i najobičniju fotografiju za neuspeh na Mundijalu“, naveo je Ozil u saopštenju. Odluka o povlačenju iz tima „pancera“ dočekana je sa podeljenim stavovima. Dok jedni osuđuju javnost da je previše burno reagovala zbog jedne fotografije, drugi smatraju da se Ozil na ovaj potez odlučio promišljeno, pošto je zbog vidnog pada forme u poslednjih nekoliko sezona veliko pitanje da li bi ga selektor Joakim Lev uopšte zvao u tim tokom narednih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Ozil je rođen u Gelzenkirhenu 1988. godine. U Nemačku se doselio još njegov pradeda početkom 20. veka. Verovatno zato nikada nije ni imao dilemu da će obući dres reprezentacije zemlje u kojoj rođen, umesto Turske, koji mu je nuđen pre 10 godina. Tokom karijere je igrao za Šalke 04, Verder Bremen i Real Madrid. Od 2013. igra u Arsenalu. Za Nemačku je odigrao preko 90 mečeva, a sa „pancerima“ je 2014. postao šampion sveta na Mundijalu u Brazilu. Na kritike medija što ne peva himnu Nemačke na početku reprezentativnih mečeva svojevremeno je odgovorio da je to zato što u njemu „kucaju dva srca, jedno tursko i jedno nemačko“. Izjašnjava se kao musliman, ali kaže da ne praktikuje obavezne postove, osim kada ima slobodan dan. Poznat je po humanitarnom radu koji često skriva od javnosti, tvrdeći da „svako mora da pomogne koliko može“. Mediji su pre dve godine objavili da je obezbedio montažne kuće u Jordanu za čak 80.000 porodica izbeglih iz Sirije, kao i da je 2014. donirao blizu pola miliona evra fondu koji prikuplja novac za rizične operacije dece u Brazilu. Od 2017. je u vezi sa mis Turske Amin Gulsi, za koju se tvrdi da je navodno najviše uticala na to što u javnosti poslednjih meseci sve češće potencira svoje tursko poreklo.