Milan Antonijević: Posrednik 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu održan je sastanak predstavnika vlasti i opozicije, uz prisustvo nevladinog sektora, a sve u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo, čiji je izvršni direktor Milan Antonijević bio moderator te debate. Pošto medijima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju tom veoma značajnom (nadajmo se) sastanku, posle kojeg nije bilo ni izjave za novinare/ke, zahvaljujući Antonijeviću, kao pravom posredniku, ipak smo saznali da je razgovor protekao u konstruktivnoj atmosferi, te da je bilo reči o izbornim uslovima.

„Veoma je dobro da se dijalog u Srbiji otvara na ovaj način uz učešće relevantnih aktera“, rekao je Antonijević i najavio je da će vrlo brzo biti organizovan novi sastanak.

Ono što nije uspelo mnogima – da za isti sto dovedu ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, poslanike SNS-a Vladimira Orlića i Vladimira Đukanovića, lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca…, uspelo je Antonijeviću i njegovim saradnicima.

Dužnost izvršnog direktora Fondacije za otvoreno društvo Srbija, koja je deo globalne Mreže Fondacija za otvoreno društvo, čiji je osnivač filantrop DŽordž Soros, preuzeo je početkom decembra prošle godine, a već je uspeo da posreduje između nepomirljive pozicije i opozicije.

Antonijević je iskusan pravnik na polju vladavine prava. Neretko bez naknade zastupa žrtve kršenja ljudskih prava. Uvek je tu da kritikuje ugrožavanje ljudskih prava, ali na vrlo odmeren način. NJegova karijera je impozantna, čak osam godina je bio na čelu Komiteta pravnika za ljudska prava – Jukom, koji je preuzeo posle smrti osnivačice Biljane Kovačević Vučo.

S obzirom na to da više od dve decenije radi u nevladinom sektoru, da je sarađivao i vodio brojne projekte kako sa domaćim, tako i međunarodnim akterima, da je član Saveta za praćenje primena preporuka Mehanizma UN-a za ljudska prava RS, kao i Konventa NVO za evropske integracije, veoma je aktivan i u poglavljima 23 i 24 u pregovorima Srbije za članstvo u EU.

Rođen je 1975. u Beogradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Od studentskih dana je aktivista za zaštitu ljudskih prava. Između ostalog, dobitnik je prestižne Čivning stipendije britanske vlade 2009. a na Bredford univerzitetu završio je smer Prevencija konflikta, Korišćenje demokratije radi postizanja mira. Osnivač je Kuće ljudskih prava u Beogradu.

Govori engleski i francuski jezik, a služi se i mađarskim.