Miljen Kljaković Kreka: Delikatesni kolekcionar 1

Kljaković je radio na više od 40 filmova i sarađivao sa najvećim zvezdama Holivuda. Obeležio je svojim prostornim iluzijama i domaću kinematografiju u filmovima Specijalno vaspitanje, Miris poljskog cveća, Varljivo leto 68, Dom za vešanje, Andergraund… a internacionalnu slavu je stekao ostvarenjem Delikatesna radnja za koju je dobio nagradu „Feliks“. Ovo priznanje za scenografiju ima status evropskog Oskara, a za isti film Kljaković je dobio i nacionalnu nagradu Francuske „Cezar“.

Prema sopstvenim rečima, u startu je znao da ga zanima filmska scenografija. U gimnaziji nije bio naročiti đak , jer je bežao na časove slikanja u Šumatovačkoj. Filmsku scenografiju je zavoleo radeći na filmu Nacionalna klasa, a isto tako brzo je shvatio da voli da stvara velike dekore. Radeći širom sveta na velikim projektima izgradio je čitave gradove poput Venecije u Luksemburgu, ali i Meke i Medine usred pustinje za film o Muhamedu.

To mu je bio jedan od najizazovnijih zadataka, jer gotovo da ne postoje reference koje bi ukazale na izgled ovih gradova, a dimenzije dekora su čak 120.000 kvadratnih metara. Ta scenografija i danas postoji kao turistička atrakcija, što je dobro , budući da je Kljakoviću najbolniji momenat u poslu kad se ona sruši. Radeći na filmu je slučajno postao kolekcionar cipela nekih od najvećih filmskih zvezda. Počelo je slučajno.

Prvo je izuo Izabelu Ađani. Nakon druženja sa njom i DŽonijem Depom u jednoj pariskoj diskoteci štosa radi je pitao glumicu da li bi mu poklonila cipelu. Pošto je Ađani bez zadrške izula baletanke, napisala na njima posvetu i odšetala bosonoga do taksija , Kreka je nastavio sa ovom praksom pa sada u svojoj kolekciji ima cipele Dežerija Luisa, Vijama Harta, Fej Danavej, Ben Kingslija, DŽoni Depa i mnogih drugih. Najgori momenat u karijeri mu je bio kad ga je Marlon Brando uhvatio da ga tajno snima na setu. Da bi ispeglao odnose s Bransom i ekipom filma, Kreka je izbrisao čitav materijal za kojim i danas žali. Rođen je 22. novembra 1950. godine u Osijeku.

Jedan je od osnivača prvih azila za nezbrinute životinje u Beogradu. Smatra da je ostvario svoj san u karijeri i sada želi da se smiri u Beogradu i posveti slikanju.