Foto: alchetron.com

Haradinaj i dalje odbija da se povinuje zahtevima Sjedinjenih Država i Evrope da ukine takse od sto odsto na robu iz Srbije i BiH, pa je sve realnija mogućnost formiranja tehničke vlade, koja bi, spekuliše se, imala mandat do jeseni, do kada Zapad priželjkuje da bude okončan Briselski dijalog, a potom bi bili raspisani prevremeni parlamentarni izbori. Izvori Danasa iz Prištine kažu da se „ništa ne zna, sve opcije su i dalje u igri“.

Kada je Haradinajeva vlada u novembru 2018. povećala takse, Kusari LJilja je oštro kritikovala takvu odluku, poručivši premijeru: „Ako je vlada imala ozbiljnu nameru da preduzme kaznene mere prema Srbiji, neka uradi kako sam ja uradila 2011. godine kada sam bila ministarka trgovine. Neka zatvori granicu za svu robu iz Srbije, bez straha i bez izuzetaka.“ Prištinski portali podsećaju da je ova političarka od 2010. do 2014. obavljala dužnosti zamenice premijera Kosova, u vreme kada je vladu predvodio Hašim Tači. U tom periodu bila je zadužena za ekonomska pitanja i vodila je resor trgovine i industrije, posle čega je izabrana za gradonačelnicu Đakovice i na navedenoj funkciji ostala je do 2017.

Politikom se aktivno bavi od 2003, kada je bila izabrana za portparolku i političku savetnicu tadašnjeg kosovskog premijera Bajrama Redžepija. Naredne godine napravila je pauzu u karijeri, nakon udaje za Arbena LJilju, i rođenja sina. Jedno vreme živela je i radila u Vašingtonu, gde se specijalizovala za tržišta kapitala.

Rođena je 16. oktobra 1975. u Đakovici. NJen otac je pulmolog, a majka je nastavnica albanskog u osnovnoj školi. Porodica Kusari je izvesno vreme živela u Peći, ali se sredinom osamdesetih vratila u rodno mesto. Mimoza Kusari LJilja je završila srednju školu u Đakovici. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Prištini. Nakon diplomiranja radila je za „Lekare bez granica“ i Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju. Od 2009. do 2016. bila je funkcionerka stranke Alijansa za novo Kosovo. Od 2017. predvodi političku inicijativu „Alternativa“.

Povezani tekstovi