Mohamed Salah: Fudbalski faraon 1Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Na meteorsku karijeru Mohameda Salaha najviše su uticala dva trenera, Žoze Murinjo i Jirgen Klop. Prvi zato što ga je „oterao“ iz Čelsija, a drugi što mu je dao svu slobodu i poverenje u Liverpulu. Murinjo što ga nije „prepoznao“, i Klop kome se „javljalo“ ono što se preksinoć „desilo“ Salahu, Klopu i Liverpulu u Londonu. Da postanu prvaci Evrope.

Bio je pre toga Bazel, bili su u međuvremenu Fiorentina i Roma, ali svega toga ne bi bilo da se popularni Mo u rodnom Egiptu nije zaljubio u fudbal. Prvo je igrao za klub koji je bio na pola sata od njegovog sela, zatim za drugi do kojeg je putovao sat i po.

„Kad sam prešao u klub iz Kaira, trebalo mi je četiri i po sata vožnje u jednom smeru (uz brojna presedanja), pet dana nedeljno. Zamalo nisam odustao od svega“, pričao je mnogo kasnije.

„Kralj Egipta“ koga je prošle sezone Asocijacija fudbalskih profesionalaca (PFA) godine proglasila fudbalerom godine, a istovremeno je izabran i za najboljeg fudbalera Afrike, i dok se za njega mnogo manje znalo, koštao je mnogo. Klubovi su za njega ukupno isplatili 81 milion evra obeštećenja, a najviše njegov sadašnji klub Liverpool, koji je dao Romi čak 42 miliona. To je bio rekordni transfer za klub sa Enfilda, Roberto Firmino ustupio mu je broj 11, a on je izabrao broj devet. Danas se njegova vrednost višestruko uvećala, ukoliko nekad i reši da napusti Liverpul, procenjuje se da će po visini transfera nadmašiti Nejmara.

Fudbaler koji će za desetak dana napuniti 27 godina zamalo po prelasku u Čelsi nije prisilno vraćen u domovinu, Bio je pozvan da se u Egiptu javi na odsluženje obaveznog vojnog roka koji traje do tri godine. Na njegovu sreću, posle razgovora egipatskog premijera Ibrahima Mahlaba i ministra obrazovanja, Salah je pošteđen služenja vojske.

Nikad nije zaboravio zavičaj. Od svog sela je napravio mali grad, a mnogo novca ulagao je u škole i bolnice u Egiptu. Ima i svoju organizaciju koja se bavi humanitarnim radom. Zato i ne čudi što je u rodnom Egiptu na predsedničkim izborima dobio preko milion glasova iako nije bio kandidat, ali je poslužio kao „izbor“ glasačima koji nisu želeli da daju glas ponuđenim kandidatima, pa su njegovo ime dopisivali na listiće.

Pre šest godina je oženio svoju dugogodišnju devojku Magi, a na venčanju se okupilo na hiljade ljudi jer je njegova porodica na slavlje pozvala celo selo. Godinu kasnije dobili su ćerku kojoj su dali ime Meka, po svetom muslimanskom gradu.