Foto: FoNet/ AP

Iako je ogromna većina prisutnih u NJujorku željno iščekivala momenat kada će Serena Vilijams podići svoj 24. grend slem trofej, prvi posle prošlogodišnjeg porođaja 1. septembra, mlada Naomi Osaka pokvarila im je planove. Briljantnom igrom za sat i 21 minut (6:2, 6:4) postala je zapravo prvi teniser/ka iz Japana sa titulom na jednom grend slemu.

Ono što se desilo u drugom setu veoma zanimljivog i stresnog finala, bilo je ilustracija želje i stresa kod obe takmičarke; Serena je toliko htela da osvoji pehar u svom drugom vezanom grend slem finalu posle porođaja da je ponašanjem dobrano poremetila uobičajenu ceremoniju prilikom dodele pehara i priznanja. Ipak, to nikako nije umanjilo dostignuće Japanke, koja pre US opena nikada ranije nije igrala ni finale grend slema.

NJih dve, osim završnog duela u NJujorku, imaju još nešto zajedničko: aktuelni trener Osake zapravo je dugogodišnji sparing partner Serene Vilijams – Srbin Aleksandar Bajin. Momak rođen u Aranđelovcu, odrastao u Minhenu, sticajem okolnosti postao je sparing partner Amerikanke i godinama bio njen najbolji prijatelj. Posle iznenadnog, po svemu sudeći i totalnog raskida saradnje, Bajin je radio sa Viktorijom Azarenkom, potom i Karolinom Voznijacki, pre nego što je na početku 2018. počeo da vodi računa o karijeri Naomi Osake.

I na osnovu samog izgleda simpatična Naomi odaje utisak osobe iz mešovitog braka. NJen otac je zapravo sa Haitija, dok joj je majka Japanka. Upoznali su u Japanu; ali već sa tri godine Naomi se sa porodicom preselila u SAD, gde i danas živi (na Floridi). Iako ima japansko i američko državljanstvo, njen otac odlučio je da nastupa u okviru Teniskog saveza Japana.

Za Naomi se prvi put čulo u seniorskoj konkurenciji 2014. kada je na turniru u Stenfordu sa 17 godina na svom profesionalnom debiju izbacila Alju Kudrjavcevu i Petru Martić. U radu sa Bajinom Naomi je promenila način ishrane (prethodno kuburila sa kilažom), što je bilo povezano i sa izuzetnim rezultatima tokom 2018. tačnije najboljim u karijeri (četvrto kolo Australijan opena, treće na Vimbldonu i Rolan Garosu). Uprkos odluci da igra za Japan, Naomi je u svojoj državi naišla na rasnu diskriminaciju. NJen deda po majci faktički se odrekao ćerke koja je odlučila da se uda za tamnoputog Haićanina.

Gospođa Tamaki više od 10 godina nije bila u kontaktu sa familijom iz Japana, a i sama Naomi je izjavljivala da je u Japanu i danas čudno gledaju, jer sa takvim imenom i prezimenom ne očekuju tamnoputu devojku. Rođena je 1997. Ima stariju sestru Mari, koja je takođe teniserka.