Nebojša Trbović: Uzbunjivač u MUP-u 1Nebojša Trbović, bivši inspektor Unutrašnje kontrole MUP-a Foto: Privatna arhiva

Malo je onih koji rade u institucijama državnog sistema a koji su spremni da progovore o nedozvoljenim i kriminalnim aktivnostima unutar tih institucija.

Po pravilu su takvi sklanjani sa pozicija, ponekad i od očiju javnosti.

Jedan od retkih koji je progovorio a i dalje priča o grubom kršenju zakona unutar MUP-a jeste bivši inspektor Unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova Nebojša Trbović.

U intervjuu za nedeljnik Vreme Trbović je pričao o tome kako su novinari praćeni i prisluškivani, a u ovonedeljnom razgovoru govorio je o prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se javno žalio da su on i članovi njegove prorodice prisluškivani blizu 2.000 puta.

Bivši inspektor naglasio je da Vučić nije bio meta prisluškivanja, već su na merama bili ljudi sa kojima je razgovarao.

Predsednik Srbije je, najverovatnije u nameri da se obračuna sa pojedincima u svojoj stranci, ali i u želji da u javnosti ponovo bude označen kao žrtva, nebrojeno puta ponavljao kako je prisluškivan, pa da je čak na njega pripreman i atentat.

Međutim, nijednom nije govorio o tome da su novinari meta prisluškivanja i praćenja, i to oni koji kritički pišu o aktuelnoj vlasti.

Trbović je označio bivšu državnu sekretarku MUP-a Dijanu Hrkalović kao osobu koja je rukovodila operacijama u vezi sa praćenjem i prisluškivanjem novinara, u okviru Odeljenja za poslove bezbednosti od 2014. godine.

Kako je rekao, ona je bez ikakvih formalno-pravnih nadležnosti bila alfa i omega u MUP-u, jer je direktno odgovarala tadašnjem ministru policije Nebojši Stefanoviću.

„Mislim da je Stefanović o svemu obaveštavan jer kad mu je 2016. neformalno predočeno da je kršen zakon, naredio je da se unište svi podaci (o praćenju i prisluškivanju) koji su se nalazili na hard-diskovima“, rekao je Trbović.

Još 2009. godine Trbović i njegov kolega Dejan Tripković otkrivaju da načelnik Službe za specijalne istražne metode (SSIM) Goran Biorac tajno snima svoje telefonske razgovore sa rukovodiocima MUP-a, ali i sa drugim licima sa kojima je imao telefonske kontakte.

O prisluškivanju novinara koje su kasnije praktikovale nove političke strukture obavešten je i tadašnji predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Saznanja o praćenju i prisluškivanju novinar Veran Matić je predočio i predsedniku Aleksandru Vučiću, ali se u protekli pet godina ništa nije promenilo.

Nezavisni novinari će biti na merama dokle god to režimu bude odgovaralo.

Nebojša Trbović je završio Ekonomski fakultet u Beogradu.

U Resoru državne bezbednosti počeo je da radi posle 5. oktobra 2000. Nakon godinu dana u Odeljenju za tajnu pratnju prešao je na operativne poslove u Odseku za srpski terorizam i ekstremizam čija je nadležnost, posle Petog oktobra, podrazumevala i borbu protiv organizovanog kriminala.

U Državnoj bezbednosti je bio do 2003, kada na sopstveni zahtev prelazi u Upravu za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK), gde je ostao do 2009. Potom odlazi u Upravu kriminalističke policije (UKP), a naredne u Unutrašnju kontrolu, gde je postavljen za šefa Odseka za kriminalističko-upravne poslove.

Tu ostaje do 2017. kada napušta MUP. Iz razumljivih razloga ne govori o svojoj porodici niti o tome gde trenutno živi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Nebojša Trbović: Uzbunjivač u MUP-u”

  1. Komsijin pevac lepo pevao stitio koke I pilice, I zamislite zavrsio u loncu.Zalostan kraj, sta ces sudbina.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.