Peter Marki-Zaj: "Bilo ko" osim Orbana 1Foto: BETAPHOTO AP Photo/Laszlo Balogh

Peter Marki-Zaj, političar bez stranačkog zaleđa, pobednik je opozicionih predizbora za zajedničkog kandidata koji će se suprotstaviti mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na parlamentarnim izborima u aprilu 2022.

U drugom krugu Marki-Zaj je sa 56,71 odsto glasova ubedljivo pobedio kandidatkinju levice Klaru Dobrev (43,29 odsto), koja je priznala poraz i obećala mu podršku kao predstavniku šest opozicionih stranaka koje će se ujedinjeno suprotstaviti Orbanu u nastojanju da ga svrgnu sa vlasti koju drži već više od 10 godina.

„Samo zajedno možemo pobediti“, rekao je nakon objavljivanja rezultata Marki-Zaj okupljenim pristalicama i dodao da „niko ne može slomiti jedinstvo opozicije“.

On je vodio kampanju kao lider koalicije „čistih“, uz obećanje da će iskoreniti korupciju i okončati 30 godina duboke podele u politici i društvu.

Kako je poručio, „jedinstvo opozicionih stranaka je ključ za preuzimanje vlasti“.

Na parlamentarnim izborima iduće godine Orban će se, prvi put od kada je došao na vlast 2010, suočiti sa ujedinjenom koalicijom opozicionih stranaka koju čine socijalisti, liberali i nekadašnja krajnja desnica, a danas desni centar Jobik.

Politički moto među mađarskim opozicionim strankama uoči izbora sledeće godine je „bilo ko osim Orbana“, a ovo je prvi put u mađarskoj istoriji da je opozicioni lider koji će biti zajednički predstavnik biran na ovaj način.

Opozicija želi da izmeni ono što nazivaju Orbanovom „neliberalnom državom“, što podrazumeva i njene ideološke temelje, kao i mađarski ustav i niz važnih zakona koji su Orbanu pomogli da učvrsti svoju moć.

Zahvaljujući imidžu porodičnog čoveka i katolika, Marki-Zaj, 49-godišnji otac sedmoro dece, pokazao se kao prikladan kandidat i za konzervativne i za one glasače koji naginju ka levo.

Peter Marki-Zaj je prvi put na političku scenu izbio 2018. godine, kada je kao nezavisni kandidat pobedio na izborima za gradonačelnika svog rodnog Hodmezevašarhelja, grada koji je najnaklonjeniji Orbanu na jugu zemlje i predstavlja uporište vladajuće stranke Fides.

Iako je tada imao veliku podršku opozicionih stranaka, on je rekao da se ne priklanja ni jednoj od njih, opisujući sebe kao desničarskog hrišćanina i „razočaranog glasača Fides“.

Nakon što je pobedio na izborima za gradonačelnika, Marki-Zaj je nastavio da se zalaže za jedinstvo opozicionih stranka na nacionalnom nivou.

Najveće opozicione stranke su ga podržale i kada je ušao u trku za reizbor za gradonačelnika, još jednom pobedivši kandidata Fidesa i osvojivši drugi mandat.

Ove godine je najavio da će se kandidovati za premijera kao kandidat ujedinjene opozicije. Međutim, čak i uz ujedinjenu opoziciju, očekuje se da će rezultati izbora biti veoma tesni.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Peter Marki-Zaj: „Bilo ko“ osim Orbana”

  1. Pokušajte da zamislite predizbore u Srbiji. U unutrašnjosti niko ne bi smeo da izađe, da ne bi bio obeležen. U većim gradovima bi biračka mesta obilazili čuvari životinja i slični branioci ljudskih prava.
    Mislim da su izbori u Limanima ili Negotinu bili dobra pokazna vežba.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.