Milorad Mišković U svetu ne postoji nijedna umetnička enciklopedija u kojoj se ne nalazi odrednica sa biografijom Milorada Miškovića, otmenog igrača lepog lica, atletske građe i izvanredne izražajnosti, koji se pre više decenija iz rodnog Valjeva najpre zaputio na baletsko školovanje u Beograd kod čuvene Nine Kiršanove, da bi se pre svoje dvadesete obreo u gradu svetlosti, sam, ali uveren da može osvojiti svojim plesom ne samo Pariz, no ceo svet. I to se i desilo. Mladi Milorad Mišković uskoro je postao baletska zvezda u tada najčuvenijim trupama De Bazila

i De Kijevasa da bi bio traženi i veoma cenjeni partner velikih balerina kao što su Ivet Šovire, Liset Darsonval, Žanin Šara, Alicija Markova, Mija Slavenska, i naše primabalerine Jovanka Bjegojević, Duška Sifnios, Višnja Đorđević i Lidija Pilipenko. Gostovao je u Evropi i obe Amerike, radio veoma uspešno sa Bežarom („Prometej“), a od 1966. godine povremeno je nastupao u Jugoslaviji u baletima „Romeo i Julija“, „Huan od Carise“, „Žizela“. Na sceni Ateljea 212 u Beogradu izveo je tada svojevrsni glumačko-igračko-muzički resital „Licem u lice“, a postavio je balete „Sid“ Masnea u Beogradu (1971), „O istini“ Šuleka u Zagrebu (1977) i koreoratorijum „Korak“ na muziku Zorana Hristića, kojim su otvorene XII beogradske muzičke svečanosti.
Kad je bilo vreme da svoje baletske patike čuva samo kao dragu uspomenu, Milorad Mišković, koga prijatelji zovu Miška, postao je funkcioner u Unesku, osnivač i dugogodišnji predsednik Međunarodnog saveta za igru ove organizacije, čiji je i danas počasni predsednik. Njegova je zasluga što je ovaj savet svoju sesiju održao septembra 1990. u Beogradu.
Posle šest decenija umetničkog rada, ne samo na sceni već i na filmu, radiju i televiziji, Milorad Mišković, i danas u pravom smislu reči princ igre, svoj legat poklonio je Arhivu grada Beograda. U očekivanju opširne i dokumentovane monografije o ovom našem umetniku, koju će uskoro objaviti Arhiv grada Beograda, dodajmo još jednu veoma, veoma značajnu činjenicu iz Miškovićevog života. On je sve kontinente sveta na mnogobrojnim turnejama i drugim umetničkim misijama proputovao uvek sa našim pasošem.