Slobodan Georgiev: Novinar "neprijatelj" 1Foto: Medija centar

Slobodan Georgiev zapravo je „samo“ novinar, nezavisan i objektivan, profesionalan. Ali upravo takav novinar u Srbiji postaje glavna meta prorežimskih tabloida, botova, udvornika i poslušnika vlasti, fantomskih sajtova, stranica i lažnih profila na društvenim mrežama koje targetiraju svakoga ko pokuša da kritikuje.

Slobodan Georgiev je istraživački novinar iz Beograda i programski koordinator Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN), organizacije čiji je deo od 2007. godine.

Od 2001. godine angažovan je u beogradskom Vremenu gde se bavi temama organizovanog kriminala i sporta. Učestvovao je u programima UNDP-a o tranzicionoj pravdi i reformi pravosuđa u Srbiji. Takođe piše za portale Balkan Insight i Belgrade Insight i urednik je portala Javno.rs.

Na društvenoj mreži Tviter izuzetno je aktivan, sa 109.000 tvitova i 35.600 pratilaca, trenutno pod nadimkom „SLOBODAN GEORGIEV HQIJ“, iako često menja nadimke.

Verovatno je i ovakav vid popularnosti i uticaja koji ima među tviterašima doprineo da baš on bude satanizovan, napadan i označen kao ovonedeljni državni neprijatelj. Nalazio se Sloba Georgiev na ovakvim listama, spiskovima nepodobnih novinara i ranije, a objavljivanjem fabrikovanog i montiranog spota, huškačka kampanja protiv njega dostiže vrhunac.

Takav status Georgiev je „zaslužio“ i dugogodišnjim radom na istraživačkim pričama o kriminalu i korupciji u svim sferama društva koje su objavljivane u najeminentnijim medijima a odjeknule i u svetskoj javnosti.

2015. godine dobio je godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja Srbije za tekst pod naslovom „Otkrivanje tajne ministarskog sefa“ u kome je prvi put objavljen i analiziran nacrt ugovora Vlade Srbije i „Etihad airways“ koji dokazuje da je Srbija novoformiranu kompaniju „Air Serbia“ platila višestruko u odnosu na partnera iz UAE.

Georgiev se zamerio vlastima i objavljivanjem tekstova „Divlja gradnja – kafana na vrhu Srbije“, „Otac ministra policije prodaje oružje Saudijcima“, istraživačkim pričama o finansiranju sporta u Srbiji, otkrivanjem koja su to javna preduzeća „Krave muzare svake vlasti“, kako oglašavanje u medijima postaje „privatni posao vlasti“ ili kako je Elektroprivreda Srbije potrošila milione za tribine od sibirskog kedra.

Prozivke, uvrede i pretnje na račun Georgijeva zaoštrile su se kada je pisao o tome ko je „neuhvatljivi preduzetnik sa severa Kosova“, odnosno „prvi potpredsednik“ Srba na Kosovu – Milan Radojičić, podgrevale se kada je iznosio podatke o Anđelku Vučiću, dedi predsednika države a doživljavaju zenit baš u trenutku kada međunarodna organizacija Reporteri bez granica objavljuje da je Srbija dramatično pala na indeksu slobode medija baš zbog napada na novinare, zastrašivanja i pretnji koje ostaju neistražene.

Slobodan Georgiev rekao je da će, ukoliko mu se nešto desi usled stvaranja ovakve atmosfere linča, za to biti odgovoran lično predsednik države Aleksandar Vučić.