Foto: Medija centar

Slobodan Georgiev zapravo je „samo“ novinar, nezavisan i objektivan, profesionalan. Ali upravo takav novinar u Srbiji postaje glavna meta prorežimskih tabloida, botova, udvornika i poslušnika vlasti, fantomskih sajtova, stranica i lažnih profila na društvenim mrežama koje targetiraju svakoga ko pokuša da kritikuje.

Slobodan Georgiev je istraživački novinar iz Beograda i programski koordinator Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN), organizacije čiji je deo od 2007. godine.

Od 2001. godine angažovan je u beogradskom Vremenu gde se bavi temama organizovanog kriminala i sporta. Učestvovao je u programima UNDP-a o tranzicionoj pravdi i reformi pravosuđa u Srbiji. Takođe piše za portale Balkan Insight i Belgrade Insight i urednik je portala Javno.rs.

Na društvenoj mreži Tviter izuzetno je aktivan, sa 109.000 tvitova i 35.600 pratilaca, trenutno pod nadimkom „SLOBODAN GEORGIEV HQIJ“, iako često menja nadimke.

Verovatno je i ovakav vid popularnosti i uticaja koji ima među tviterašima doprineo da baš on bude satanizovan, napadan i označen kao ovonedeljni državni neprijatelj. Nalazio se Sloba Georgiev na ovakvim listama, spiskovima nepodobnih novinara i ranije, a objavljivanjem fabrikovanog i montiranog spota, huškačka kampanja protiv njega dostiže vrhunac.

Takav status Georgiev je „zaslužio“ i dugogodišnjim radom na istraživačkim pričama o kriminalu i korupciji u svim sferama društva koje su objavljivane u najeminentnijim medijima a odjeknule i u svetskoj javnosti.

2015. godine dobio je godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja Srbije za tekst pod naslovom „Otkrivanje tajne ministarskog sefa“ u kome je prvi put objavljen i analiziran nacrt ugovora Vlade Srbije i „Etihad airways“ koji dokazuje da je Srbija novoformiranu kompaniju „Air Serbia“ platila višestruko u odnosu na partnera iz UAE.

Georgiev se zamerio vlastima i objavljivanjem tekstova „Divlja gradnja – kafana na vrhu Srbije“, „Otac ministra policije prodaje oružje Saudijcima“, istraživačkim pričama o finansiranju sporta u Srbiji, otkrivanjem koja su to javna preduzeća „Krave muzare svake vlasti“, kako oglašavanje u medijima postaje „privatni posao vlasti“ ili kako je Elektroprivreda Srbije potrošila milione za tribine od sibirskog kedra.

Prozivke, uvrede i pretnje na račun Georgijeva zaoštrile su se kada je pisao o tome ko je „neuhvatljivi preduzetnik sa severa Kosova“, odnosno „prvi potpredsednik“ Srba na Kosovu – Milan Radojičić, podgrevale se kada je iznosio podatke o Anđelku Vučiću, dedi predsednika države a doživljavaju zenit baš u trenutku kada međunarodna organizacija Reporteri bez granica objavljuje da je Srbija dramatično pala na indeksu slobode medija baš zbog napada na novinare, zastrašivanja i pretnji koje ostaju neistražene.

Slobodan Georgiev rekao je da će, ukoliko mu se nešto desi usled stvaranja ovakve atmosfere linča, za to biti odgovoran lično predsednik države Aleksandar Vučić.

Povezani tekstovi