Srđan Đoković: Prvoborac svojih ratova 1Foto: STARSPORT

Zbog delikatnosti situacije i(li) ublažavanja ogromnog pritiska kom je izložen, Novak Đoković je izabrao da ćuti o skandalu u čijem je epicentru, svodeći svoje oglašavanje na jednu instagram objavu i obavezne izjave pred državnim organima Australije, dok njegov otac Srđan Đoković od početka agonije najboljeg svetskog tenisera sveta svih vremena vodi verbalne ratove.

I, štiteći najstarijeg od tri sina, uz žestoku ličnu retoriku, ubeđuje javnost i medije da je osvajač 20 grend slem titula (i) u ovom slučaju žrtva onih što mu ne misle dobro i čekaju ga na svakoj krivini.

Podsećajući na stav da je vlasnik svih bitnijih rekorda „belog sporta“ trn u oku zavidnim Zapadnjacima, jer dolazi iz male i prkosne zemlje i, bez vetra u leđa van terena, „tuče“ njihove sinove, ruši barijere i pomera granice.

Ne samo za njegovo dobro, uveren je čovek bez čijeg roditeljskog njuha, rizika, žrtve, podrške i upornosti sport ne bi dobio veličinu grandioznog formata, što 34-godišnji Beograđanin svakako jeste, jer su njegovo tenisko odrastanje finansirali vredni i zaduženi otac i majka Dijana.

– On bi osvojio Australijan open, jer to je Novak, najbolji teniser i sportista na svetu, ali to ne mogu nikako da preko usta izgovore, tih nekoliko stotina miliona stručnjaka iz zapadnog sveta koji misle da je svet njihov. Ovaj svet broji osam milijardi ljudi, a sedam je deo slobodarskog sveta i oni ga nazivaju trećim. Ne, mi smo prvi svet. Nismo ništa manje nego oni, Novak 20 godina pokazuje da je deo slobodarskog sveta. Isusa su razapinjali na krst i svašta mu radili, a onda je izdržao i dalje je živ među nama. I Novaka pokušavaju da razapinju na isti način i da mu rade sve i svašta… – objasnio je najstariji član porodice Đoković, rodom iz sela na Kosovu, na šta je kao i Novak naročito ponosan.

Nekadašnji trener prvog reketa sveta, Boris Beker, smatra da Srđan čini medveđu uslugu nasledniku, a ovaj greši što se ne vakciniše protiv kovida 19.

– Novakov otac je prevršio meru. Sigurno će se kajati zbog nekih izjava koje je dao pre četiri-pet dana… Novak me, nadam se, takođe ceni jer mu kažem svoje mišljenje… Pitam se da li želi da ima ovakvu dramu na svakom grend slemu? Propisi postaju sve stroži. Zato bi moje mišljenje bilo: „Čoveče, sada igraj Australijan open što bolje, ali onda pokušaj da shvatiš da će ti biti lakše ako budeš vakcinisan“ – poručio je Nemac, za sada bez riterna Srđana Đokovića koji je svojevremeno utvrdio da je Novak „Bog nove Srbije“.

Duboko uveren da govori istinu, daje sebi zato pravo da svaki drugačiji stav u vezi Novaka ili čak naznaku kritike kvalifikuje kao zlonamernu, pa je tako pre par godina burno reagovao na jednu kontekst izjavu našeg slavnog odbojkaša Vladimira Grbića, a u prošlosti „potpisao“ otkaz poznatom sportskom komentatoru Nebojši Viškoviću na RTS.