Premijer Australije: Đokoviću ukinuta viza zbog poštovanja žrtve Australijanaca tokom pandemije 1Foto: EPA-EFE/ LUKAS COCH NO ARCHIVING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Premijer Skot Morison podržao je odluku ministra za imigracije te države Aleksa Houka o ukidanju vize srpskom teniseru Novaku Đokoviću, rekavši da je ta odluka doneta zbog žrtve koju su Australijanci podneli tokom pandemije.

„Razumem da je ministar nakon pažljivog razmatranja ukinuo vizu Novaku Đokoviću zbog očuvanja zdravlja i reda, na osnovu toga što je takva odluka u javnom interesu“, rekao je Morison.

On je dodao da je pandemija bila izuzetno teška za Australijance, ali da su oni držeći se zajedno uspeli da održe jednu od najmanjih stopa smrtnosti na svetu i najveću stopu vakcinacije.

„Pandemija je bila neverovatno teška za svakog Australijanca, ali mi smo se držali zajedno i spasili živote i ono od čega živimo. Zajedno smo postigli jednu od najnižih stopa smrtnosti, najjaču ekonomiju i najveću stopu vakcinacije u svetu“, istakao je Morison u saopštenju.

Prema njegovim rečima, Australijanci su podneli mnoge žrtve tokom pandemije i s pravom očekuju da zbog toga budu zaštićeni. To je ono što ministar i čini preduzimajući ovakve mere.

Kako on ističe, njihove čvrste politike u vezi sa zaštitom granica očuvale su Australijance bezbednim pre pandemije, kao i otkad je ona počela.

Rekao je da zbog pravnog postupka koji je u toku neće davati dalje izjave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari