Australija ponovo ukinula vizu Đokoviću 1Foto: EPA-EFE/KELLY DEFINA / POOL AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Australija je ponovo ukinula vizu srpskom teniseru Novaku Đokoviću i planira da ga deportuje.

Ministar za emigracije u Australiji Aleks Houk iskoristio je svoje diskreciono pravo da ukine vizu reketu broj jedan, a kako Gardijan piše nakon toga bi trebalo da sledi deportacija i otkazivanje njegovog učešća na Australijan openu.

„Iskoristio sam svoje pravo da poništim vizu gospodinu Novaku Đokoviću, jer je tako u javnom interesu. Odluka je doneta posle naredbe Federalnog suda 10. januara 2022. godine da se poništi prvobitno ukidanje vize. Doneseći ovu odluku, pažnjivo sam razmotrio informacije koje su mi dostavili ministarstvo unutrašnjih poslova, granična policija i gospodin Đoković. Vlada Skota Morisona je potpuno posvećena zaštiti granica Australije, naročito u vreme pandemije virusa korona. Zahvaljujem zvaničnicima ministarstva unutrašnjih poslova i granične policije koji rade svakodnevno u interesu Australije“, naveo je Aleks Houk u saopštenju nakon što je doneo odluku o ukidanju vize.

Advokati Novaka Đokovića su unapred najavili da će iskoristiti mogućnost žalbe sudu ukoliko dođe do ove odluke.

Moguća žalba na odluku o ukidanju vize

Odluka australijskog ministra za imigraciju Aleksa Hoka o poništavanju vize Novaku Đokoviću ne znači da on mora da odustane od učešća na turniru Australijan open, pošto je na tu odluku dozvoljena žalba, a kako javlja australijski portal Ejdž, Đokovićev pravni tim je najavio da će takvu ministrovu odluku odmah „izazvati“ pred sudom.

Đokovićevi advokati veruju da bi se saslušanje moglo ubrzati smanjenjem dužine pismenih podnesaka i korišćenjem usmenih dokaza, navodi Ejdž pozivajući se na izvore iz teniserovog pravnog tima.

„Ako slučaj dospe na sud, pravni tim 20-strukog pobednika grend slem turnira se nada da bi stvar mogla da bude saslušana na sudu tokom vikenda i okončana do nedelje, što bi mu omogućilo da igra meč početkom sledeće nedelje“, navodi Ejdž, uz napomenu da bi Đokovićev slučaj mogao ponovo da se nađe pred sudijom Federalnog okružnog suda Entonijem Kelijem, koji je poništio otkazivanje vize prvi put, ili pred drugim sudijom tog suda koji je „u pripravnosti“.

Portal „Ejdž“ je takođe preneo izjavu bivšeg zamenika sekretara Odeljenja za imigraciju Abula Rizvija za ABC radio, u kojoj je potvrdio da bi Đokovićev slučaj pred sudom mogao da se okonča tokom vikenda, ukoliko njegov pravni tim odluči da se žali na odluku ministra Hoka a sudija odluči da sprovede hitan postupak.

Rizvi je međutim rekao i da, ako ministar odluči da Đokoviću ukine vizu, onda teniski šampion mora odmah ponovo da bude odveden u pritvor.

Ukazuje i da postoji još jedan način da Đoković ostane u Australiji i igra na grend slem turniru.

„Ako ministar ukine Đokoviću vizu i on uloži žalbu, opcija koja je otvorena za ministra bi bila da ga pusti iz pritvora uz ‘privremenu’ vizu dok žalba traje. To bi moglo da potraje dovoljno vremena da se Đoković takmiči na Australijan openu“, rekao je Rizvi.

Novak Đoković je u četvrtak planirao trening od dva sata, ali je on potrajao samo pola sata, objavio je nemački tabliod Bild, navodeći da je prvi teniser sveta izašao sa terena posle poruke koju mu je pokazao kondicioni trener Marko Panići.

Odluka o ukidanju vize najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću poništena je u ponedeljak odlukom suda. Ipak, odluka o deportaciji je i nakon toga ostala moguća.

Đoković je sleteo u Australiju u sredu , ali nije mu odobrena viza za ulazak u tu zemlju zbog čega je smešten u hotel za tražioce azila, gde je čekao saslušanje koje mu zakazano za danas u ponoć po srednjeevropskom vremenu.

Đoković je u Australiju doputovao sa medicinskim izuzećem od vakcinacije protiv korona virusa, a nakon što su to potvrdile dve tamošnje komisije.

On je izuzeće dobio jer je u poslednjih šest meseci bio zaražen korona virusom (16. decembar).

Kako je navela australijska granična policija, Novak Đoković nije pružio odgovarajuće dokaze da ispunjava uslove za ulazak u Australiju, zbog čega mu je viza ukinuta.

Prema dokumentima koja su objavljena na zvaničnom sajtu nadležnih australijskih institucija, srpski teniser zatražio je medicinsko izuzeće koje mu omogućava da uđe u Australiju bez primanja dve doze vakcine na osnovu toga što je nedavno bio obolelo od kovida 19. Kako se navodi u dokumentima, on je pozitivan nalaz na PCR testu dobio 16. decembra.

dokumentima koji su podneli njegovi advokati navodi se između ostalog da je Đoković vizu dobio u novembru, a medicinsko izuzeće u decembru, kao i da je od odeljenja unutrašnjih poslova dobio dokument u kome se navodi da može da uđe u zemlju bez obaveznog odlaska u karantin.

Đoković neće provesti noć u pritvoru

Prvi teniser sveta Novak Đoković neće provesti noć u pritvoru kako se spekulisalo, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Đokoviću je danas drugi put ukinuta australijska viza, nakon što je u zemlju uštao nevakcinisan protiv korona virusa, ali uz medicinsko izuzeće, kako bi učestvovao na Otvorenom prevenstvu Australije u Melburnu.

Kako je preneo BBC, srpski teniser će se u subotu ujutro po lokalnom vremenu u Melburnu sastati sa zvaničnicima za imigraciju. a od njega nije traženo da provede noć u pritvoru, kako se spekulisalo.

Odluka ministra za imigraciju Aleksa Hoka znači da se Đoković suočava sa deportacijom.

Odluka je doneta na osnovu propisa koji se odnose na zaštitu zdravlja i javnog reda, naveo je ministar u saopštenju.

Đoković na Australijan openu pokušava da osvoji rekordni 10. trofej na tom turniru i rekordnu 21. grend slem titulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari