Advokati: Đoković bio pozitivan na korona virus u decembru 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Srpski teniser Novak Đoković dobio je izuzeće za ulazak u Australiju jer je u decembru prošle godine bio zaražen virusom korona, saopštili su njegovi advokati u sudskim dokumentima.

Kako prenosi BBC navode Đokovićevih advokata, „prvi pozitivni PCR test na kovid datiran je na 16. decembar 2021“.

Đoković se zarazio korona virusom u decembru i imao je pismeno odobrenje australijske imigracione službe da uđe tu zemlju na osnovu medicinskog izuzeća od vakcinacije, naglasili su Đokovićevi advokati u sudskom podnesku, javlja danas Rojters.

On se već treći dan nalazi u prihvatnom centru za imigrante u Melburnu nakon što mu po dolasku na aerodrom poništzena viza.

Iz sudskog podneska vidljivo je da je Đoković bio pozitivan na testu 16. decembra, a 14 dana posle „nije imao temperaturu ili respiratorne simptome kovida u poslednja 72 sata“.

U njegovom podnesku, uoči sudskog saslušanja u ponedeljak u vezi sa odluikom o ukidanju vize, kaže se da je Đoković dobio izuzeće od organizatora turnira Tenis Australia, uz naknadno pismo Ministarstva unutrašnjih poslova u kojem se kaže da mu je dozvoljen ulazak u zemlju.

„Objasnio sam da sam nedavno zaražen kovidom u decembru 2021. i po tom osnovu imam pravo na medicinsko izuzeće u skladu sa pravilima i smernicama australijske vlade“, navodi Đoković u podnesku nakon zadržavanja na aerodromu u Melburnu.

Đoković je sudskim putem nastoji da pobije odluku australijske vlade da ga deportuje iz zemlje, a ročište na saveznom sudu u Melburnu zakazano je za ponedjeljak.

U međuvremenu je Đoković zatražio da bude premešten iz prihvatnog centra za azilante u hotelu Park kako bi mogao da trenirati za Australian Open koji počinje 17. januara.

Đoković bi pred sudiju trebalo da izađe u ponedeljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.