Sudija presudio u Novakovu korist, Đoković slobodan do daljnjeg 1Foto: Printscreen

Odluka o ukidanju vize najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću poništena je odlukom suda. Ipak, odluka o deportaciji je i dalje moguća.

Istekao je rok od četiri sata za odluku o deportaciji Novaka Đokovića i on je slobodan do daljnjeg. Odluka o njegovom proterivanju ipak može biti doneta sutra.

Odluka o tome da li će najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću ponovo biti ukinuta viza za Australiju ili ne neće biti doneta danas, preneli su svetski mediji.

Federalni sud u Melburnu je ranije danas poništio odluku o ukidanju vize Đokoviću i naložio da se srpski teniser odmah pusti iz pritvora. Odmah po izricanja presude je najavljeno da bi ministar za imigraciju Australije mogao ponovo da razmotri ukidanje vize.

Nekoliko sati posle odluke suda, oglasio je portparol ministra za imigraciju koji je naveo da Aleks Hok i dalje razmatra da li da ukine vizu Đokoviću.

„Posle današnje odluke suda, ostaje u diskrecionom pravu ministra za imigraciju da razmotri ukidanje vize. Ministar trenutno razmatra to pitanje i proces je u toku“, rekao je njegov portparol.

Saslušanje pravnog tima Novaka Đokovića počelo je posle ponoći, sa zakašnjenjem, u sudu u Melburnu.

Tokom saslušanja postojali su sve vreme tehnički problemi sa prenosom uživo, zbog čega nisu svi delovi bili dostupni javnosti.

Na početku saslušanja sudija Entoni Keli ispitivao je Đokovićev pravni tim o samom razgovoru sa carinicima prilikom sletanja na aerodrom u Melburnu i o razlozima koje su oni naveli za ukidanje njegove vize.

Kako su Đokovićevi advokati rekli, deo problema u vezi sa ukidanjem vize jeste što je navedeno nekoliko razloga zbog kojih to čine.

Ipak, sudija Keli je istakao da je jedini osnov koji su naveli u obrazloženju ukidanja vize to što u ovom slučaju „prisustvo osobe kojoj je ona odobrena u Australiji predstavlja ili bi moglo predstavljati rizik po zdravlje, bezbednost ili red u Australiji kao zajednici ili delu te zajednice“.

Prema navodima Đokovićevih advokata, on je imao svu potrebnu medicinsku dokumentaciju još pre nego što se ukrcao na avion.

Prema zakonu Australije, kako su istakli, u obavezi je da delegatima na njihov zahtev pokaže samo da ima medicinsko izuzeće, a ne i razloge na osnovu kojih je dobio izuzeće. On je delegatima ipak pokazao svu dokumentaciju.

Oni su dodali da je navedeno da Đoković nije do sada vakcinisan protiv korona virusa iz zdravstvenih razloga i da je dobio odgovor od nadležnih organa Australije da može da uđe u državu bez zadržavanja u karantinu.

Pre puta u Australiju, Đokoviću je na osnovu priložene dokumentacije odobreno putovanje u tu zemlju na predstojeći turnir.

„Mi smo primili Vašu australijsku putničku deklaraciju 1. januara 2022. Vaša australijska putnička deklaracija je odobrena i možete da uđete u Australiju bez ulaska u karantin“, saopštilo je Đokoviću Ministarstvo unutrašnjih poslova Australije pre nego što se uputio ka Melburnu, istakao je njegov pravni tim.

„Šta je ovaj čovek više mogao da uradi?“, upitao je sudija Keli dok je odbrana objašnjavala dešavanja sa aerodroma.

Prema prvobitnim najavama iz Melburna, odluka, ukoliko bude doneta u toku današnjeg dana, neće biti saopštena pre 5 časova po našem vremenu. Međutim, zbog nekoliko, neobično dugih, pauza, konačna odluka ne očekuje se pre 10 časova po srednjoevropskom vremenu, a moguće je da se suđenje nastavi i sutra.

Bilo je i najava da ukoliko se proces oduži, postoji mogućnost da se nastavi u utorak po lokalnom vremenu. Ako se okonča danas, mala je verovatnoća da će konačna odluka biti doneta odmah, javila je novinarka Karen Svini.

Zabrana deportacije Đokovića istakla je u 16 časova po lokalnom vremenu, odnosno šest po srednjoevropskom. Tren je tražio da bude produžena do 16:30. Sudija je odlučio da važi do 20 časova, nakon čega je saslušanje ponovo prekinuto.

U sedam časova suđenje je nastavljeno, a Đokovićevi advokati su potrvrdili da je i on sa njima u prostoriji.

Sudija Entoni Keli je pročitao zapisnik, prema kojem je poništio odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću. Naloženo je Vladi da plati troškove, a Đokovića pusti iz pritvora, te vrati mu pasoš i lične stvari.

Oko 7 časova  i 22 minuta po našem vremenu, poništena je odluka o ukidanju vize. Sudija Keli doneo odluku u korist srpskog tenisera.

Posle odluke da promeni odluku i dozvoli Novaku opstanak, sudija Keli je naredio da se Đoković pusti iz pritvora.

Ipak, tužilac  Kristofer Tren koji je zastupao Australiju, tvrdi da ministarka Keren Enfrjuz i dalje može da deportuje Novaka Đokovića.

Tren kaže da će ministar za imigraciju Aleks Hok razmotriti da li da iskoristi ličnu moć ukidanja vize.

To znači da kada odluka bude opozvana, Hok bi mogao da je ponovo poništi, kao što je označeno ranije u toku dana.

Keli napominje da ako ministar donese odluku o obaranju odluke, onda Đoković neće moći tri godine da uđe u Australiju, a na to bi se mogla uložiti žalba.

On očekuje da će Đoković o tome biti „potpuno obavešten unapred“, ako bude potrebe za buduće postupke.

„Po mišljenju, ulozi su pre porasli nego što se povukli“, rekao je on.

Automobil u kojem je bio Novak Đoković, napustio je hotel u Melburnu oko 23 sata, nakon čega se povukla policija, piše RTS.

Sudija presudio u Novakovu korist, Đoković slobodan do daljnjeg 2
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Prema današnjim najavama, tokom prva dva sata pretresa svoju žalbu obrazlažu Đokovićevi advokati, nakon pauze od tri sata sledi izlaganje zastupnika države, a konačna odluka najavljena je za oko pola osam ujutro.

Federalni sud, tačnije sudija Entoni Keli, prethodno je odbacio zahtev Vlade Australije, odnosno ministarke unutrašnjih poslova Karen Endrjuz, da im se dozvole dva dodatna dana da pripreme slučaj.

Đoković je sleteo u Australiju u sredu , ali nije mu odobrena viza za ulazak u tu zemlju zbog čega je smešten u hotel za tražioce azila, gde je čekao saslušanje koje mu zakazano za danas u ponoć po srednjeevropskom vremenu.

Kako je navela australijska granična policija, Novak Đoković nije pružio odgovarajuće dokaze da ispunjava uslove za ulazak u Australiju, zbog čega mu je viza ukinuta.

Prema dokumentima koja su objavljena na zvaničnom sajtu nadležnih australijskih institucija, srpski teniser zatražio je medicinsko izuzeće koje mu omogućava da uđe u Australiju bez primanja dve doze vakcine na osnovu toga što je nedavno bio obolelo od kovida 19. Kako se navodi u dokumentima, on je pozitivan nalaz na PCR testu dobio 16. decembra.

dokumentima koji su podneli njegovi advokati navodi se između ostalog da je Đoković vizu dobio u novembru, a medicinsko izuzeće u decembru, kao i da je od odeljenja unutrašnjih poslova dobio dokument u kome se navodi da može da uđe u zemlju bez obaveznog odlaska u karantin.

Svetski mediji o Novaku Đokoviću

Vodeći svetski mediji su pod oznakom „hitno“ preneli danas vest da je Federalni sud u Melburnu poništio odluku Vlade Australije o ukidanju vize najboljem teniseru sveta Novaka Đokovića i naložio njegovo puštanje na slobodu.
Australijski sudija vratio je vizu teniskoj zvezdi Novaku Đokoviću, koja je ukinuta nakon njegovog dolaska u Melburn prošle nedelje jer nije vakcinisan protiv korona virusa, prenela je agencija AP.

AP je preneo da je sudija Entoni Keli naredio da se Đoković pusti iz hotela, koji služi kao prihvatni centar za imigrante, u roku od 30 minuta od njegove odluke.

Agencija Frans pres je navela da je Đoković u borbi koja je trajala pet dana zabeležio „pravnu pobedu“, ali je, baš kao i AP, istakla da australijski ministar za imigracije mogao ponovo da razmotri ukidanje vize srpskom teniseru.

„Novak Đoković: Sudija naložio hitno puštanje teniske zvezde“, naslov je na Bi-Bi-Siju (BBC) koji je, kao i većina medija, tokom cele noći pratio saslušanje na sudu.

BBC piše da je Vlada Australije na sudu priznala da Đokoviću nije dato dovoljno vremena da odgovori nakon obaveštenja o ukidanju vize. Igraču je, kako piše BBC, rečeno da će imati vremena do 8.30 po lokalnom vremenu prošlog četvrtka, ali da su granične snage konačnu odluku donele ubrzo posle 7.40.

„Svi igramo po istim pravilima. Drugim rečima, ta pravila nisu poštovana“, rekao je sudija Entoni Keli, piše BBC.

Španska Marka je pod naslovom „Đoković je slobodan“ objavila vest o presudi suda u Melburnu. „Marka“ piše da je sudija oslobodio srpskog tenisera, ali da Vlada Australije ponovo preti.

I francuski L’ekip je preneo vest o presudi i citirao sudiju Kelija da je odluka o ukidanju vize „nerazumna“.

„Novak Đoković je ostvario prvu važnu pobedu u aferi ulaska na teritoriju Australije“, piše L’ekip.

List navodi da je tokom saslušanja izgledalo da sudija Keli naginje ka devetostrukom šampionu Australijan opena, posebno kada je upitao: „Šta je ovaj čovek još mogao da uradi“.

Đoković je sredinom prošle nedelje doputovao u Australiju nakon što je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa, ali mu je odmah po dolasku u Melburn ukinuta viza.

On se od tada nalazio u hotelu, koji služi kao prihvatni centar za imigrante, a odmah po odbijanju vize njegov pravni tim je uputio žalbu na takvu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari